Du gjør vel ikke dette når du griller?
De fem vanligste grilltabbene nesten alle gjør.
Denne saken er betalt av Eurocash
Slakter Göran Johannsson har årelang erfaring fra ferskvaredisken på Eurocash i Strømstad. Som en ekte grill- og kjøttentusiast, vet han hva som skal til for å lykkes med grillingen. Likeledes vet han hva mange gjør feil – gang på gang – når de griller. Her forteller han hva du ikke må gjøre neste gang du skal fyre opp grillen:
1. Du bruker tennvæske
Mange er altfor utålmodige når de skal lage mat, og kan knapt vente med å få grillen fort nok varm. Tennvæske er en lettvinn, men langt ifra en optimal løsning.
- Ikke bare er tennvæske svært brannfarlig i seg selv, det lukter også vondt og kan sette en uheldig bismak på grillmaten. Bruk i stedet opptenningsblokker, grillstarter eller tennrør, som ikke bare er mer effektivt og miljøvennlig enn tennvæske, det ødelegger heller ikke den gode grillsmaken.
Prøv denne raske retten: Entrecôte med "Jacket" poteter, grillet mais og bønnesalat
2. Du starter å grille for tidlig
Vi vet alle hvordan det er å komme sultne hjem fra jobb, med lavt blodsukker og dårlig tid til matlaging. Men hastverk er lastverk, også når det kommer til grilling.
- Kjenn gjerne forsiktig med hånden noen centimeter over grillristen, er den skikkelig varm vil du ta til deg hånda fort. Men det er først når flammene er borte og grillkullet eller grillbrikettene er blitt dekket av et hvitt lag med aske, at grillen er varm nok. Det kan ta opptil 25-30 minutter, men mens du venter, kan du for eksempel dekke på bordet, ordne salaten og gjøre klart resten av tilbehøret. Med gassgrill tar det selvsagt kortere tid. Starter du å grille for tidlig, er sjansen stor for at du får et kjøttstykke som er brent utenpå og kaldt inni.
3. Du griller uten lokk
Bruk lufteventilene og hold lokket lukket. Da får du en jevnere og bedre varme.
- Lufteventilene sørger for oksygen og varme, samtidig som maten blir mer smakfull og røkt når den grilles med lokket igjen. Griller du uten lokk, kan det bli mye røyk og du må hele tiden passe på at flammene ikke blir for høye.
Prøv denne: Potetsalat med oliven og ruccola
4. Du bruker ikke steketermometer
Riktig temperatur på maten er avgjørende for om du får et saftig eller seigt kjøttstykke.
- Steketermometer er helt nødvendig for et perfekt grillresultat. Med et steketermometer vet du nøyaktig når kjøttet er ferdig. Men hva enn du gjør: Ikke skjær i kjøttet med kniv eller gaffel, da vil all den gode kjøttsaften renne ut! Ta heller gjerne kjøttet av grillen et par grader før det er ferdig, og la det hvile i cirka 10 minutter under folie før du serverer. Da vil kjøttstykke oppnå perfekt temperatur innen det skal nytes.
Les mer om temperatur på kjøtt her.
5. Du slurver med rengjøringen av grillen
Å rengjøre grillen er kanskje ikke det første du tenker på når du er ferdig med å grille, men det lønner seg å ta jobben.
- Det er ingen tvil om at grillresultatet blir best på en ren og velholdt grill! Rengjør grillen mens den fortsatt er varm, da er det mye lettere å få bort fastbrente matrester. Bruk grillrens og en god grillbørste som ikke riper opp grillristen. Spray grillristen med en non-stick olje før du griller, så ikke grillmaten setter seg fast. Du kan også bruke matolje. Det er ingen vits i å kjøpe den dyreste eller beste grillen, om du ikke er flink med å vedlikeholde den. Og bruk grilltrekk!
Flere grilltips og oppskrifter finner du på Eurocash