900 EØS-millioner fra Norge til Portugal

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Mandag signeres ny samarbeidsavtale med Portugal.
EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Mandag signeres ny samarbeidsavtale med Portugal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og Portugal undertegner en ny avtale om bruk av 900 millioner kroner i EØS-midler i Portugal, ifølge Utenriksdepartementet (UD).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av dette skal over 62 millioner euro, altså 550 millioner kroner, brukes på å styrke næringslivs-, forsknings- og klimasamarbeid, heter det i en pressemelding fra UD. Avtalen undertegnes i Lisboa mandag.

– Både i Norge og Portugal er bedrifter som lever av havet, en viktig drivkraft i økonomien. Vi samarbeider godt i dag, og vi ønsker å forsterke dette samarbeidet ytterligere gjennom den nye samarbeidsavtalen, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Videre sier UD at Innovasjon Norge vil spille en nøkkelrolle for å tilrettelegge for samarbeid mellom norske og portugisiske partnere.

– Det er ikke bare norsk næringsliv og forskningsinstitusjoner som kan inngå i samarbeidsprosjekter. Her ligger det store muligheter for blant annet kommuner, frivillige organisasjoner og kultursektoren. Alle som vil være med å skape et grønt, konkurransedyktig og inkluderende Europa er velkommen til å delta, fortsetter Bakke-Jensen.

Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av det indre marked i Europa. Til gjengjeld betaler Norge EØS-midler som fordeles på 15 mottakerland. Midlene er på 2,8 milliarder euro i perioden 2014–2021. Norge dekker 98 prosent av regningen, mens Island og Liechtenstein betaler resten.