Svensk etterforskning av Assange stanses

Foto av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tatt på balkongen til Ecuadors ambassade i London i februar i fjor.
Foto av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tatt på balkongen til Ecuadors ambassade i London i februar i fjor. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk påtalemyndighet har besluttet å stanse etterforskningen av WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange. Dermed oppheves arrestordren mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser påtaleleder Marianne Ny i en pressemelding fredag. En pressekonferanse om saken skal holdes klokken 12.

Assange ble avhørt i november i fjor i Ecuadors ambassade i London. Han er i Sverige anklaget for voldtekt og seksuelle overgrep, som skal ha funnet sted i august 2010.

Assange nekter for anklagene.

Frykten for å bli utlevert til USA er den viktigste grunnen til at han de siste årene har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London og har nektet å reise til Sverige. I USA vil han risikere straffeforfølgelse for offentliggjøring av hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter.

Assanges advokat, Per E. Samuelson, har tidligere uttalt at bevisene i voldtektssaken er svekket og at arrestordren mot Assange burde oppheves.

Britisk politi bekrefter at Julian Assange fortsatt er etterlyst og vil bli arrestert dersom han forlater Ecuadors ambassade i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord er det foreløpig ikke noe håp for WikiLeaks-grunnleggeren om å sette seg på flyet til Ecuador, der han har fått innvilget politisk asyl, med det første.

Saken oppdateres

Les også: –USA forbereder siktelse mot WikiLeaks-grunnlegger

Trump viser til Assange i hacking-strid

Øyne rettet mot Assange etter reduksjon av Mannings straff