To russiske kampfly nær norsk fregatt

Et russisk kampfly kom tirsdag i nærkontakt med den hollandske fregatten Evertsen og den norske fregatten Roald Amundsen. Hendelsen fant sted i Østersjøen hvor NATO har en stående flåtestyrke.
Et russisk kampfly kom tirsdag i nærkontakt med den hollandske fregatten Evertsen og den norske fregatten Roald Amundsen. Hendelsen fant sted i Østersjøen hvor NATO har en stående flåtestyrke.  Foto: Koninklijke Marine/Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

16. mai fikk den norske fregatten KNM Roald Amundsen i Østersjøen besøk av to russiske kampfly. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske fregatten er en del av NATOs stående marinestyrke i Østersjøen. Hendelsen fant sted 50 nautiske mil øst for den svenske øya Gotland i internasjonalt farvann, ifølge VG som først omtalte saken.

Den norske fregatten var sammen med den hollandske fregatten Evertsen og et latvisk minerydderfartøy da hendelsen fant sted.

De russiske kampflyene av typen SU-24 skal ha passert NATO-fartøyene tre ganger før det fløy videre.

– Udramatisk

– Vi vurderer hendelsen som udramatisk. Hendelsen pågikk kun noen minutter, sier Sjøforsvarets kommunikasjonssjef, Per Rostad, til ABC Nyheter.

Det var det nederlandske sjøforsvaret som la ut bildene av hendelsen onsdag.

NATO og Russland har trappet opp sin tilstedeværelse i Østersjøen det siste året.

Russland flyttet i november to korvetter fra Svartehavet til Østersjøen. Om bord er langdistanseraketter som kan bære atomvåpen. I tillegg ble det utplassert raketter i Kaliningrad som kan bære atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det øker spenningen. Vi opplever at det er mer uro og spenning i Østersjøen for øyeblikket, men vi opplever ikke den samme økningen i nord, sa Erna Solberg i november.

Har fått kritikk tidligere

Russland har tidligere fått kritikk av NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, for at de har passert nært marinefartøy i Østersjøen.

I april i fjor passerte to russiske SU-24 passerte få meter fra det amerikanske fartøyet Donald Cook.

– Russiske fly kom svært nær et amerikansk skip og er ansvarlig for en farlig situasjon. Det er en alvorlig hendelse, og det er uttrykk for uprofesjonell atferd. Og det er dessverre ikke det første eksempelet på den typen atferd, sa NATO-sjefen til NTB den gang.

– Det er den typen situasjoner det er viktig å unngå. Neste uke har vi møte i NATO-Russland-rådet, og der er ett av punktene på dagsordenen nettopp militær aktivitet, åpenhet og forutsigbarhet, sa Stoltenberg.

Les saken: Stoltenberg: – Uprofesjonelt av Russland i Østersjøen

Bildet av det russiske kampflyet tatt fra den nederlandske fregatten. Foto: Koninklijke Marine/Facebook
Bildet av det russiske kampflyet tatt fra den nederlandske fregatten. Foto: Koninklijke Marine/Facebook