Svensk forfatter: – Nordmenn burde ikke være så stolte

HISTORIE: Salomon Schulman tar et oppgjør med norsk historie. Foto: Lund kommune / NTB scanpix
HISTORIE: Salomon Schulman tar et oppgjør med norsk historie. Foto: Lund kommune / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salomon Schulman om Norges behandling av jøder under 2. verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med feiringen av 17. mai tar den svenske forfatteren og tidligere leder i den jødiske forsamling i Sverige, Salomon Schulman, et oppgjør med Norges historie.

Hvert år feires nasjonaldagen med barnetog, flagg og pølse i brød over hele landet.

Men Schulman mener Norge ikke har gjort opp for sin rolle under 2. verdenskrig og hvordan jødene ble behandlet.

– Motstanden til hjemmefronten var heroisk, men skjebnen til jødene var ikke høyeste prioritet. Nordmenn meldte seg i tusentalls til den tyske krigsmakten og Waffen-SS. De slåss for nazismens sak så langt borte som i Kaukasus. Til og med under krigens siste dager forsvarte de Berlin til døden, skriver han i kronikken «Norge burde ikke være så stolte», publisert i avisen Expressen.

Les også: Kan endre vårt syn på Norge og 2. verdenskrig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt nazifisert

Av de totalt 772 jødene fra Norge som ble deportert for tilintetgjørelse i løpet av andre verdenskrig, vendte kun 34 tilbake i live.

Nordmenn var med på å sende jøder i norske fangeleire. Mange jobbet også som vakter på de mange fangeleirene som ble bygd i Norge under krigen.

Jødene som ikke klarte å flykte fra Norge til Sverige ble et lett bytte for Gestapo.

– Det norske statspolitiet var nesten helt nazifisert og ledet deportasjonene ned til fangebåtene, som brakte jødene til dødsleiren i Auschwitz, skriver han i kronikken.

Les også: EV13K, en norsk spion i kamp mot nazistene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lav straff

Forfatteren minner om at politiinspektør Knut Rød, som hadde ansvaret for å arreste jøder, ble frifunnet etter krigen fordi han hadde gjort et «gagnlig arbeid» for motstandsbevegelsen.

– Mens den ansvarlige tyske bøddelen, Wilhelm Wagner, kun satt noen år i fengsel før han deretter levde et godt liv som bankmann, skriver Schulman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er mye man må tenke gjennom før man uforbeholdent blir med å synge «Ja, vi elsker dette landet.»

Få ble dømt

Forsker ved Holocaustsenteret, Øivind Kopperud, har tidligere uttalt at løslatelsen av Rød er en «skandale i norsk rettshistorie».

– I dag går politiet ut og beklager det norske politiets involvering noe som er fint. Dette er spesielt viktig da det ikke bare var snakk om nazistiske tjenestemenn som deltok, men også nordmenn uten nazistiske sympatier. Det er allikevel viktig å få understreket at Holocaust var initiert av det nazistiske Tyskland, har Kopperud sagt til ABC Nyheter.

– Det var veldig få i Norge som i det hele tatt ble dømt for sin rolle i jødeaksjonen. En del ble dømt for «bistand til fienden» paragraf 86, men her ble deres eventuelle NS-medlemskap spesielt vektlagt. Jødedeportasjonene ble ofte, men ikke alltid, nedtonet, sa han.