Brudd i jordbruksoppgjøret:Geir Pollestad (Sp) forventer at Venstre og KrF blir med på bonde-løft

OMKAMP: - Jeg hadde forventet at regjeringen viste større respekt for Stortinget og norsk matproduksjon, sier Geir Pollestad om landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) tilbud til bøndene.
OMKAMP: - Jeg hadde forventet at regjeringen viste større respekt for Stortinget og norsk matproduksjon, sier Geir Pollestad om landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) tilbud til bøndene. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordbrukets organisasjoner forventer at Stortinget, i strid med sedvane, griper inn og forbedrer statens diktat etter bruddet i jordbruksoppgjøret. Det er Senterpartiets Geri Pollestad med på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forventer at Stortinget følger opp i handling og endrer dette jordbruksoppgjøret.

Det sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til ABC Nyheter etter at de og Norges Bondelag tirsdag brøt forhandlingene med staten.

– Nå må Stortinget følge opp med handling det de besluttet i sin behandling av regjeringens jordbruksmelding, legger hun til.

Dagen før jordbruksoppgjøret startet, vedtok et samlet Storting et mål om at gapet mellom inntektene til bønder og andre grupper skal reduseres, noe organisasjonene mener er brutt med landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) tilbud til dem i årets jordbruksoppgjør.

– Stortinget må ikke nøye seg med å øke den lave ramma, men også fordelingen av tilskuddene, sier Furuberg.

Les: Jon Georg Dale: – Vi kan ikke ødelegge moderasjonslinja

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp varsler inngrep i Stortinget

Dermed står vi foran en spennende debatt i Stortinget, som vil få regjeringens diktat på 410 millioner kroner i ramme, 22. mai. 24. mai blir det en åpen høring før Stortinget skal ha sin behandling 16. mai.

Innen den tid må partiene avklare om de vil bedre tilbudet til bøndene, eller følge det vanlige mønsteret med å godkjentstemple regjeringens opplegg.

Leder for Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (Sp) er klar på at Stortinget må gripe inn.

Han satt på bakerste benk under pressekonferansen der Dale og organisasjonene meddelte bruddet, og kunne notere seg det som kan bli en gevinst for Senterpartiet i kommende stortingsvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet nå er hvordan regjeringens nåværende støttepartier Venstre og KrF vil forholde seg.

Les også: Derfor går jordbruksoppgjøret mot brudd

– Lettere med fine ord

– Jeg mener bruddet er et resultat av at regjeringen ikke har respekt for norsk matproduksjon. Her hadde de klare føringer fra Stortinget å forholde seg til. Men Dale var mange hundre millioner unna det Stortinget har sagt, sier Pollestad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Stortingets oppgave nå er å bringe samsvar mellom årets jordbruksoppgjør og den ferske stortingsmeldingen om jordbrukspolitikk.

– En må følge målet om tetting av inntektsgapet og få en fordeling av midlene i tråd med det Stortinget forutsetter, sier han.

– Også Sp har vært skeptisk til at Stortinget skal gripe inn i et jordbruksoppgjør?

– Det nye nå er at vi har en veldig fersk jordbruksmelding med et inntektsmål som er klarere enn på lenge, svarer Sp-politikeren.

Han forventer at Venstre og KrF følger opp formuleringene i meldingen og at de samarbeider med de partiene som er nødvendig for det.

– Vi stiller gjerne til samtaler hvis de ikke får det til med regjeringspartiene, sier Pollestad.

– Men på Stortinget var jo også Høyre og Frp med på inntektsmålene som regjeringen får kritikk for ikke å følge opp?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja. Det burde også tilsi at regjeringa hadde større respekt. Men dette viser at det er lettere å være med på de fine orda enn de konkrete bevilgningene, sier Geir Pollestad.

Dale vil opptre ryddig

– Hva tenker du om at Stortinget kan tenkes å øke tilskuddet som gis i statens diktat, statsråd Jon Georg Dale?

– En statsråd i en mindretallsregjering bør alltid være lydhør for Stortinget. Men vi velger å legge fram det opprinnelige tilbudet, framfor en høyere ramme som vi snakket om i forhandlingene, fordi jeg vil at vi skal stå fast ved forhandlingsinstituttet, sier han på spørsmål fra ABC Nyheter.