Arbeiderpartiets valgstrategi: Snakke minst mulig om asylpolitikk

Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte.
Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen under åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke siden 10. august har Arbeiderpartiet frontet en sak om innvandring på sin Facebook-side. Helt etter planen, ifølge kilder. Sakene som skal frontes er arbeid til alle, eldreomsorg og skole. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Partiet har som strategi å snakke minst mulig om asylpolitikk i valgkampen, sier en kilde i partiet.

Etter det ABC Nyheter erfarer skal det være partiets strategi å tone ned asyldebatten, for å få mer fokus på «arbeid til alle, eldreomsorg og skole».

Partiet frykter mye fokus på asylpolitikk vil gi Fremskrittspartiet unødvendig mye oppmerksomhet rundt en av sine viktigste saker.

Ifølge en lokalpolitiker i partiet, skal Ap-topp Trond Giske, ha rådet et lokallag til å snakke minst mulig om asylpolitikk i valgkampen.

Fokus på skole, eldreomsorg og arbeid

PARTIPROGRAM: Disse sakene fra partiprogrammet frontet Arbeiderpartiet på Facebook 9. februar. Ikke et ord om asylpolitikk. Foto: Skjermdump / Facebook
PARTIPROGRAM: Disse sakene fra partiprogrammet frontet Arbeiderpartiet på Facebook 9. februar. Ikke et ord om asylpolitikk. Foto: Skjermdump / Facebook

ABC Nyheter har gått igjennom Arbeiderpartiets Facebook-side for å se hvilke saker partiet har hatt fokus på. Ingen av de siste 100 postene omhandler asyl- eller innvandringspolitikk. Gjengangerne er eldreomsorg, kritikk av Solberg-regjeringen, arbeid til alle og forsøk på å verve medlemmer.

Den siste posten som fronter innvandring eller integrering er fra 10. august. Da handler det om integreringspolitikk. Saken som ble delt er fra Dagbladet med tittelen «Politikere fra fem partier presenter forslag til ny integreringspolitikk»

Til sammenlikning har 24 av de siste 100 Facebook-innleggene til Fremskrittspartiet handlet om innvandring.

(Saken fortsetter etter bildet)

Disse fire sakene frontes som Arbeiderpartiets hovedsaker i valgkampen. Foto: Skjermpdump Arbeiderpartiet.no
Disse fire sakene frontes som Arbeiderpartiets hovedsaker i valgkampen. Foto: Skjermpdump Arbeiderpartiet.no

Sandberg: – Vil holde velgerne for narr

Ifølge en undersøkelse fra Dagbladet i fjor, mener over halvparten av nordmenn at Frp har passe eller for liten innflytelse på regjeringens asyl- og flyktningepolitikk.

Les saken: Nordmenn støtter Frps innflytelse på norsk asylpolitikk

Vikarierende innvandrings- og integreringsminister, Per Sandberg, sier Arbeiderpartiet ikke «tør å snakke om vanskelig temaer».

Konstitutert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Konstitutert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er ikke noe nytt at Ap ikke tør å snakke om vanskelige temaer. Nok en gang vil de holde velgerne for narr ved å tie ihjel diskusjonen om innvandring- og integreringspolitikk. Når vi vet de store konsekvensene av høy innvandring til Norge og hvordan dette kan gå utover vårt velferdssamfunn, bør vi ha en stor og viktig debatt om dette temaet i valgkampen. Det er helt avgjørende at folk vet hva Ap vil gjøre og ikke hvis de skulle komme til makten, sier Sandberg til ABC Nyheter.

– Selv om ledelsen i Ap synes det er ubehagelig å snakke om, trenger velgerne en avklaring. Med tåkepraten fra Støre vil de aldri få den.

– Frp derimot, tør å snakke om de vanskelige sakene, og om Ap ikke vil, får vi gjøre det, avslutter Sandberg.

Les også: FN med skarp kritikk av regjeringen: – Kan være i strid med menneskerettighetene

Fikk dempet internt opprør

Før Arbeiderpartiets landsmøte startet i april gikk flere i partiet inn for en mer liberal asyl- og flyktningpolitikk.

Sterke skikkelser i partiet som Martin Kolberg og flere delegasjoner tok til orde for å gjeninnføre rimelighetsvilkåret og myke opp regelverket for enslige mindreårige asylsøkere.

Rimelighetsvilkåret gjorde at mange enslige mindreårige flyktninger tidligere ikke ble sendt på internflukt i hjemlandet, for eksempel Afghanistan, men fikk opphold i Norge fordi hjemsendelse ble sett på som urimelig. Dette vilkåret var Ap og Sp med å fjerne.

For å kvele et gryende asylopprør i partiets egne rekker snekret Ap sammen et kompromiss som ble vedtatt uten innvendinger av landsmøtet.

Det ble vedtatt at det ikke foreslås noen lov- eller regelendring, men at dagens regler vil bli praktisert på en annerledes måte. På den måten har har partiet klart å unngå krav om lov- eller forskriftsendring i tråd med partileder Jonas Gahr Støres ønske.

– Stortinget endrer praksis ved å endre lovgivningen. Aps bekymringer blir derfor fort bare tomme ord, sa KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir S. Toskedal etter kompromisset.

Les også: KrF til angrep på regjeringens asylpolitikk

– En streng asylpolitikk

Camilla Ryste, pressekontakt for partileder Jonas Gahr Støre, sier til ABC Nyheter at innvandringspolitikk ikke er et stort stridstema.

– Hovedsakene for oss i valgkampen er der det er størst forskjell mellom oss og FrP- og Høyre-regjeringen: En større innsats mot de økende forskjellene, god skole og trygg eldreomsorg fremfor skattekutt til de som har mest fra før og en mye mer kraftfull innsats for å skape nye arbeidsplasser, få flere i jobb og et tryggere arbeidsliv, sier Ryste.

Hun sier følgende om partiets strategi i asyldebatten i valgkampen:

– Vi vil videreføre en streng, rettferdig og human asyl- og flyktningpolitikk, sørge for kontroll med ankomstene til Norge og at Norge skal følge internasjonale konvensjoner og regler.

– Hvilke saker ønsker Ap å fronte?

– Vi fronter de sakene der det er størst forskjell på oss og FrP- og Høyre-regjeringen, større innsats mot økende forskjeller, slutt på skattekuttene til de som har mest fra før, større satsning på en god skole og trygg eldreomsorg og en langt mer kraftfull politikk for flere nye jobber slik at flere kan komme inn i arbeidslivet.