LO-Gerd om Israel-Palestina:– Mange av oss har vært der og sett - og til og med blitt trakassert!

STÅENDE APPLAUS: Generalsekretæren i den palestinske fagorganisasjonen PGFTU, Shaher Saed, fikk stående applaus og full støtte fra LO-leder Gerd Kristiansen på LO-kongressen.
STÅENDE APPLAUS: Generalsekretæren i den palestinske fagorganisasjonen PGFTU, Shaher Saed, fikk stående applaus og full støtte fra LO-leder Gerd Kristiansen på LO-kongressen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO ønsker at Arbeiderpartiet skal skynde seg med å anerkjenne Palestina som stat. Israel blir man trakassert av, forteller LO-leder Gerd Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av oss har vært der nede og sett – og til og med blitt trakassert! Det sa LO-leder Gerd Kristiansen etter at Saed Shaher, generalsekretæren i den palestinske fagorganisasjonen PGFTU, hilste LO-kongressen og ba om støtte.

Og støtte fikk han i bøtter og spann fra en rekke talere, i tillegg til LO-lederen selv. Hun oppfordret redaksjonskomiteen som arbeider med uttalelser fra kongressen, til å ta med den pågående sultestreiken blant de mange palestinerne som sitter i israelske fengsler, delvis uten lov og dom.

Kristiansens henvisning til trakassering får ABC Nyheter også bekreftet fra andre kilder, som forteller om omfattende forhør og ransaking på flyplassen i Israel når personalet der får greie på at tilreisende utlendinger skal besøke palestinske områder.

– En av oss ble holdt tilbake i sju timer i sikkerhetskontrollen uten noen grunn. Og da vi skulle fly ut igjen, ble vi holdt i sikkerhetsslusen i tre timer uten forklaring, sier en fagforeningsveteran som følger kongressen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Human Rights Watch nektes visum til Israel

Vil ha raskere anerkjennelse enn Ap

I forslaget til uttalelse uttalelse fra LO-kongressen går sekretariatet inn for å be norske myndigheter om å anerkjenne Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967.

«En anerkjennelse av Palestina vil styrke palestingernes forhandlingsposisjon og bidra til at en tostatsløsning kan bli mulig.», heter det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet vedtok imidlertid på sitt landsmøte i april å skyve anerkjenningen av Palestina ut i tid. Partiet setter ikke lenger en endelig avtale som premiss for å anerkjenne en palestinsk stat. Men Ap vil ikke gi anerkjennelsen før «på et tidspunkt hvor dette kan skape fremgang i fredsprosessen».

– Ønsker LO en umiddelbar anerkjennelse av Palestina som stat?

– Vi har ikke satt noen dato. Men vi har jo ikke noe håp om at denne regjeringen gjør det. Så det må bli etter september, sier Gerd Kristiansen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men Arbeiderpartiet vil heller ikke gjøre det nå?

– Det må bli en diskusjon. Vi skal gjøre vårt for at det skal gjøres fortest mulig. Selvfølgelig, sier Kristiansen.

Les også: FN: Israel har ignorert krav om stans av utbygging

Avviser krav om brudd med Histadrut

Utenfor LOs møtelokale delte aktivister fra Palestinakomiteens faglige utvalg ut løpesedler med krav om at LO skal bryte med sin israelske søsteroganisasjon Histadrut.

Ifølge Palestinakomitten oppfordrer palestinske tillitsvalgte i Histadrut til at LO skal bryte med dem.

Palestinerne hevder at Histadrut er en sentral del av det sionistiske prosjektet for å overta land. Organisasjonen skal også ha til oppgave å forhindre at utenlandske fagorganisasjoner skal slutte seg til kravet om boikott, ikke-investeringer og delegitimering av Israel (BDS).

Gerd Kristiansen forteller at også Histadrut var invitert som gjest til LO-kongressen, men meldte avbud. Hun avviser kravet om å bryte med Histadrut.

– Man kommer ingen vei ved å la være å snakke med folk. Dialog noe av det viktigste vi kan gjøre, sier Kristiansen, som fredag blir avløst av Hans-Christian Gabrielsen som LO-leder.

Les også: Utenriksminister Børge Brende er på besøk i Israel og Palestina