LO-kongressen:Her er LO-ledelsens lite kjente EØS-bombe

EØS-KLUSS: LO-leder Gerd Kristiansen og LO vil ha regjeringen til å bryte et viktig prinsipp i EØS-avtalen.
EØS-KLUSS: LO-leder Gerd Kristiansen og LO vil ha regjeringen til å bryte et viktig prinsipp i EØS-avtalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-ledelsen vil berge EØS-avtalen mot EØS-motstanderne på LO-kongressen, med et vedtak som innebærer at den norske stat skal bryte EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen er det spenning på LO-kongressen som åpnet mandag, om et flertall kan komme til å vedta et ønske om oppsigelse av EØS-avtalen.

Mange på LO-kongressen både i 2013 og nå, mener at EØS-avtalen til de grader undergraver norsk arbeidsliv, at de vil ha LO til å kreve utmelding.

I 2013 var faren for flertall så overhengende, at daværende leder Arve Bakke i Fellesforbundet fant på et kompromiss:

– Dersom noen vil påberope seg at et nytt EU-direktiv er i strid med norske lovbestemmelser som bygger på ILOs kjernekonvensjoner om arbeidsliv og menneskerettigheter, da må vi slå fast at disse lovene har forrang framfor EØS-avtalen, sa Fellesforbundets leder Arve Bakke til ABC Nyheter om løsningen.

Med dette grepet, som ble vedtatt, ble EØS-motstanderne parkert.

Igjen dirrer EØS-striden i kongressveggene. I forslaget til nytt handlingsprogram for LO gjentar ledelsen derfor formuleringen om at norske lover og avtaler skal ha forrang ved konflikt med EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare ett problem med LO-vedtaket.

Gerd Kristiansen: – Det spørs

Problemet er at Arbeiderparti-regjeringen da den inngikk EØS-avtalen i 1992 underskrev på en forpliktelse til det motsatte:

Ved konflikt skal EUs lover, som Norge gjennom EØS-avtalen har bundet seg til å følge, ha forrang.

Det går fram både av Artikkel 120 og protokoll 35 i EØS-avtalen (se under).

– Kan en organisasjon som LO forutsette at Norge skal bryte en avtale landets myndigheter har forpliktet seg til å overholde?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sier ikke at alt med EØS er bra. Men det er mest fordeler. Så får vi sørge for å gjøre noe med ulempene når vi til høsten får en ny regjering, sier LO-leder Gerd Kristiansen til ABC Nyheter

– Men er det riktig av LO å forutsette at en kommende Ap-regjering skal bryte en avtale den norske stat har signert på?

– Vi skal sørge for at regjeringen vår skal endre elementene som må endres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innebærer det at LO vil ha den norske stat til å bryte formuleringer den har undertegnet på, om at EØS-regelverket skal gå foran norske lover, avtaler og konvensjoner man har underlagt seg?

– Det spørs hvordan man oppfatter de paragrafene du viser til. Vi har veldig mye å gå på, og har flinke jurister, sier avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen.

Les også: EU skjøt umiddelbart ned LO-kompromisset om EØS

Delegat: - Er forrang mulig i EØS?

Allerede i debatten mandag ettermiddag om LOs beretninger for årene bak oss, etterlyste delegaten Steffen Høiland fra Rogaland hva LO-ledelsen egentlig har gjort siden forrige LO-kongress i 2013, for å sørge for at norske regler får forrang foran EØS-lover.

– Har vi fått en slik forrang? Hvis ikke, hvorfor ikke? Er det slik at når verftssaken blir sendt til ESA og blir sendt tilbake slik at avtalen må reforhandles, at den norske avtalen har fått en forrang? Er det ikke gjort noe på dette punktet fra LOs ledelse, eller er det rett og slett slik at det ikke er mulig å gjøre noe? spurte Høiland og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tradisjon for å sende våre overenskomster ut på uravsteming. Har det nå blitt slik at vi må sende tariffavtalene til godkjenning hos ESA i Brussel? Det redegjøres ikke noe for disse spørsmålene i beretningen. Vi må kanskje ende opp med å si nei til EØS-avtalen.

– Hva har LO gjort i perioden for å få avklart spørsmålet om forrang? spurte også lederen i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Johnsen.

– Eller er det å kaste blår i øynene på folket å snakke om forrang? Kan vi akseptere at ESA settes som overdommer?spurte han.

LO-leder Gerd Kristiansen entret talerstolen:

– Jeg har inntrykk av at EØS-avtalen skal ha skyld for det meste som er vondt og galt. Men vi skal ikke legge oss på rygg og gi oss. I dag står samme setning om at norske avtaler og lover skal ha forrang foreslått i forslaget til LOs handlingsprogram, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Du kommer ikke til Barcelona uten snøbrøyting, sier Gerd Kristiansen

Dette sier EØS-avtalen

Så hva har Norge forpliktet seg til i spørsmålet om hvilke lover og avtaler som har forrang?

Artikkel 120 i EØS-avtalen slår fast følgende:

"Med mindre annet er bestemt i denne avtale og særlig i protokoll 41 og 43, skal bestemmelsene i denne avtale gå foran bestemmelsene i bestående bilaterale eller multilaterale avtaler som forplikter Det europeiske økonomiske fellesskap på den ene side og en eller flere EFTA-stater på den annen side, i den utstrekning det samme saksområde er regulert av denne avtale."

Protokoll 35 om gjennomføring av EØS-avtalen har ABC Nyheter ikke funnet på norsk. Innholdet er imidlertid det samme: Partene forplikter seg til å la EØS-lovverket ha forrang ved konflikt

"For cases of possible conflicts between implemented EEA rules and other statutory provisions, the EFTA States undertake to introduce, if necessary, a statutory provision to the effect that EEA rules prevail in these cases."

Les også:

EU med knusende seier over norske bryggesjauere i Høyesterett

LO-topp: – Holship-dommen rokker ikke ved havnearbeidernes fortrinnsrett