Krekar-saken kan fortsette i årevis

Til høsten står han tiltalt i Italia, mulla Krekar. Her vil han etter all sannsynlighet bli dømt in absentia for terrorplanlegging. Men det betyr ikke at saken er ute av verden.
Til høsten står han tiltalt i Italia, mulla Krekar. Her vil han etter all sannsynlighet bli dømt in absentia for terrorplanlegging. Men det betyr ikke at saken er ute av verden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil nok gå år før Krekar-saken blir avklart. For selv om mullaen blir dømt i Italia til høsten, så er flere anker det eneste sikre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag 23. oktober starter neste rettsrunde for Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar.

I den nord-italienske byen Bolzano vil han stå tiltalt i sitt fravær, in absentio, og etter all sannsynlighet bli funnet skyldig i å ha planlagt terror som leder av et internasjonalt islamistisk nettverk.

I samme sak er allerede bevisene mot fire menn bosatt i Italia vurdert som sterke nok, og de soner for tiden sine straffer i et høysikkerhetsfengsel - og må deretter regne med å bli utvist til Irak og Kosovo.

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, sitter nok allerede å formulerer skriv som skal forhindre et nytt italiensk forsøk på å få Krekar utlevert, denne gang til soning av en eventuell dom.

Et av hans hovedpoeng vil da være at Krekar ikke har hatt mulighet til å forsvare seg i Italia.

Da den første rettsrunden fant sted 13. mars, ba Krekars italienske advokat, Enrica Franzini, retten ta initiativ til at den tiltalte enten kunne være tilstede eller følge saken via videolink. Det avviste dommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Melings italienske Krekar-finte

Ingen kontakt med Italia

I etterkant har ABC Nyheter i tillegg spurt det norske Justisdepartementet (JD) om de likevel har mottatt noen henvendelser fra italienske myndigheter om å bistå Krekar med de nødvendige reisedokumentene (han har ikke norsk pass), eller om den terrortiltalte kan følge saken via videolink i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Departementet kommenterer ikke spørsmål om reisedokument i enkeltsaken. På generell basis kan vi si at norske myndigheter, ved behov, vil bidra til at slike rettsprosesser som det vises til i spørsmålene kan gjennomføres, opplyser Raheela Chaudry i JDs kommunikasjonsavdeling.

Italienerne har altså ikke kontaktet norske myndigheter, bekreftes det også.

På spørsmål til den italienske ambassaden i Norge om dette, viser de til at justisvesenet er helt uavhengige av den italienske stat og at ambassaden derfor ikke er part i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter italiensk strafferett kan man, etter det ABC Nyheter får opplyst, dømme folk in absentio forutsatt at man er informert om saken.

Brynjar Meling tok selv kontakt med Franzini like før rettssaken i mars og ba henne da om å få den utsatt. Det viser også at han (og dermed hans klient) formelt kjenner til den italienske saken.

Les også: – Italiensk tiltale ukjent for Krekar

En fellende dom mot Krekar i Bolzano vil etter all sannsynlighet utløse et krav om utlevering av ham til Italia for å sone straffen.

Det vil garantert ikke være noen automatikk i at utlevering vil skje. For et slikt italiensk krav kan ankes i Norge. Det kommer advokat Meling garantert til å gjøre - helt opp til Høyesterett. Selv om Høyesterett skulle akseptere det italienske kravet, så vil ikke saken stoppe.

En unik sak

En klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) vil følge, og med den også et krav om at utleveringen ikke skal effektueres før den er behandlet av dommerne i Strasbourg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er meget uvanlig at man aksepterer et krav om at en utlevering skal kunne bli satt på vent. Men i denne saken er det faktisk mulig. Er det noe som kjennetegner Krekar-saken, så er det at den er unik.

En slik helt spesiell sak hvor ekstraordinære omstendigheter har forhindret den tiltalte i å møte for retten for å forsvare seg i en svært alvorlig straffesak, det kan nettopp gjøre utslaget til fordel for Krekar og hans norske advokat, sier juridiske eksperter ABC Nyheter har snakket med.

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Om Strasbourg-dommerne raskt kan godta et ventet krav om midlertidig forføyning fra Meling, så vil det ta år før saken kommer opp til behandling.

Saksbehandlingstiden er der så lang at det kan ta flere år.

Det skulle ikke forundre om den i så fall dukket opp igjen om fire års tid, noe som vil være akkurat i tide for stortingsvalget i 2021. Da vil Krekar være 65 år gammel, og han og familien hatt tilknytning til Norge i tredve år etter ankomsten som overføringsflyktninger fra FN høsten 1991.

Mulla Krekar

* 60 år gammel kurder fra Nord-Irak. Egentlig navn Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken henlagt, blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar 2015 uttalte Krekar seg til NRK om en av kurderne han tidligere var dømt for å ha truet. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til halvannet års fengsel for trusler og til å betale 75.000 kroner i erstatning. Ble senere frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I en sivil sak ble han likevel dømt til å betale 40.000 kroner i oppreisning til kurderen. Krekar krevde samtidig selv 200.000 kroner i oppreisning etter at han ble frikjent.

* 12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, og krever ham utlevert.

* 9. juni startet Oslo tingrett behandlingen av utleveringsbegjæringen for Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen.

* 29. juni slo Oslo tingrett fast at Krekar kan utleveres til Italia.

* 21. oktober fastholdt Borgarting lagmannsrett at Krekar kan utleveres.

* 23. november forkastet Høyesterett Krekars anke over lagmannsrettens avgjørelse.

* 30. november opplyser Riksadvokaten at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake, og beordrer at Krekar løslates.

*Rettssaken mot Krekar og fem andre tiltalte i saken startet 13. mars i Bolzano, men ble utsatt til slutten av oktober på grunn av behov for oversetting av flere lydopptak, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.