Handelsbankens sjeføkonom tror på uendret rente i tre år

Boligmarkedet kjøler seg noe ned, men det er ikke nok til at vi får lavere rente, mener Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen.
Boligmarkedet kjøler seg noe ned, men det er ikke nok til at vi får lavere rente, mener Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tror renta blir holdt uendret på 0,5 prosent de nærmeste tre årene, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun holder muligheten åpen for et rentekutt dersom farten i boligmarkedet bremser raskere og det får folk til å stramme inn livreima.

– Hvis en nedkjøling i boligmarkedet sprer frykt i husholdningene så de begynner å stramme inn på sitt konsum, så tror jeg Norges Bank vil bekymre seg mindre for kredittveksten og mer for det private konsumet. Da kan vi få et rentekutt, eller i hvert fall en nedjustert rentebane, sier Due-Andresen til NTB.

Norges Banks rentebeslutning onsdag er helt som ventet, men de nye boligpristallene ble kjent etter at Norges Bank hadde tatt sin beslutning om å holde styringsrenten uendret, påpeker hun.

– Det ser ut som boligmarkedet kjøler seg enda raskere enn det Norges Bank ventet, sier hun til NTB.

Sjeføkonomen tror likevel ikke tallene vi har sett til nå er nok til at det kommer et rentekutt i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi trenger litt flere tall fra boligmarkedet og husholdningenes kredittvekst og konsum før Norges Bank eventuelt vil endre sin vurdering av finansiell stabilitet, sier hun.

Fortsatt øker gjelden i norske husholdninger. Due-Andresen sier kredittveksten følger etter boligprisene, og dersom prisene flater ut vil også norske husholdningers gjeld gjøre det.