Taxisjåfør pågrepet i Kypros-saken

Interpol har publisert dette bilde av den fire år gamle jenta.
Interpol har publisert dette bilde av den fire år gamle jenta. Foto: Interpol / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En taxisjåfør er pågrepet på Kypros og knyttes til bortføringen av en fire år gammel jente, ifølge politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG skriver at ifølge lokale journalister til stede under fengslingsmøtet mandag, forklarte taxisjåføren at han ble oppringt av en bekjent onsdag i forrige uke, dagen før jenta ifølge politiet ble bortført fra barnehagen. Han ble tilbudt 100 euro for å komme til Nikosia og kjøre to personer fem kilometer. Han sier han ikke visste hvem de to personene var.

– Taxisjåføren har forklart at han plukket opp faren og datteren i nærheten av barnehagen og kjørte dem ut av byen. Der tok en annen bil dem til den tyrkiske delen av Kypros, sier en av morens kypriotiske advokater, Lora Stylianou, til avisen mandag kveld.

Tilbakeviser påstand

Mandag opplyste jentas norske far via sine advokater Mette Yvonne Larsen og Morten Engesbak at påstanden som er gjengitt i mediene om at datteren ble hentet av maskerte menn i barnehagen i Nikosia torsdag morgen, ikke er riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge faren var det han selv som hentet datteren i barnehagen, og han sier at datteren kjente ham igjen umiddelbart.

– Dette er totalt usant, sier Stylianou.

– To menn maskert med svarte skjerf dyttet moren vekk og tråkket på henne. Barnet skrek og gråt. De maskerte mennene må deretter ha levert barnet til faren, og de to tok taxi videre.

– Mest uskyldig

Ifølge avisen sier den andre av morens advokater, Laris Vrahimis, at personen som planla bortføringen på forhånd hadde bestemt hvilken rute sjåføren skulle ta.

– Sjåføren ventet cirka 400 meter fra skolen. Sjåførens vitnesbyrd er viktig, fordi han var med på selve bortføring, selv om han kanskje er den mest uskyldige av dem som er arrestert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldrene til den fire år gamle jenta er skilt. Faren er en 49 år gammel nordmann, mens moren er en 48 år gammel greskkypriot. Faren har tidligere anmeldt moren for å ha tatt jenta med fra Norge til Kypros.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem personer pågrepet

Det var torsdag morgen forrige uke at kypriotisk politi opplyste til TV 2 at jenta ble bortført av maskerte menn idet hun kom til barnehagen sammen med moren. Ifølge kanalen har ansatte forklart at de prøvde å stanse mennene, som skal ha forsvunnet i en svart Range Rover uten skilter. Vitner skal ha sett tre menn i bilen idet den forlot barnehagen.

Til sammen er fem personer pågrepet i saken. En av de pågrepne er en 33 år gammel syrer, som eier Range Roveren som ble brukt.

Ifølge VG tror kypriotisk politi at faren deretter har tatt datteren med seg over til Nord-Kypros via en ubevoktet overgang i buffersonen som deler øya.

Kypriotisk politi har utstedt en arrestordre på jentas far gjennom Europol. Nordmannen har bekreftet at han er sammen med datteren, og opplyste via sine advokater mandag at datteren fortsatt har det bra.

Les også:

Kypros-saken: Advokaten til faren mener rettighetene hans er krenket

Fire menn varetekstfengslet etter Kypros-kidnapping

Bortført jente på Kypros gjenforent med faren