Nær halvparten ønsker folkeavstemning om EØS

Daværende handelsminister Bjørn Tore Godal presenterte EØS-proposisjonen på en pressekonferanse i Regjeringskvartalet 15. mai 1992. Godal signerte avtalen 2. mai samme år.
Daværende handelsminister Bjørn Tore Godal presenterte EØS-proposisjonen på en pressekonferanse i Regjeringskvartalet 15. mai 1992. Godal signerte avtalen 2. mai samme år. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 25-årsdagen for undertegnelsen av EØS-avtalen viser en ny meningsmåling at 47 prosent ønsker folkeavstemning om avtalen. Én av fem er imot folkeavstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er gjennomført av Sentio på oppdrag for Nei til EU og omtales i Dagsavisen, Nationen og Klassekampen.

En stor andel av de spurte – 33 prosent – svarer «vet ikke» på spørsmål om de ønsker en folkeavstemning om avtalen.

Folk ble også spurt om hva de ville stemt «dersom alternativet til EØS var en handelsavtale». Om lag en tredel ville da valgt handelsavtale, 23 prosent ville valgt EØS, mens hele 43 prosent svarte «vet ikke».

Tirsdag er det 25 år siden daværende handelsminister Bjørn Tore Godal (Ap) signerte EØS-avtalen i Portugal. Den gang var det mange som krevde folkeavstemning.

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen mener at det i denne urolige tida for Europa er viktigere enn noen gang å hegne om EØS-avtalen.

– Avtalen sikrer norske bedrifter, arbeidstakere og studenter like rettigheter med andre europeere i et fellesskap på 500 millioner mennesker, sier Bakke-Jensen til Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Han understreker at regjeringen legger EØS-avtalen til grunn i sin plattform og at det ikke er aktuelt å endre det.

– Det er ikke aktuelt å holde en folkeavstemning over EØS-avtalen. Avtalen er vedtatt etter demokratiske regler, den ble vedtatt i Stortinget med tre firedels flertall, sier Høyre-statsråden.

Leder for Oslo Nei til EU, Johan Petter Andersen, er uenig og mener det tydeligste funnet i undersøkelsen er at folk vil ha en folkeavstemning om EØS-avtalen.