Gresk budsjettoverskudd for første gang siden 1995

Hellas' statsminister Alexis Tsipras kan for første gang skilte med budsjettoverskudd. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix
Hellas' statsminister Alexis Tsipras kan for første gang skilte med budsjettoverskudd. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas kunne notere seg et budsjettoverskudd på 0,7 prosent i 2016, noe som aldri har skjedd tidligere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang en gresk regjering har greid å drive med overskudd siden Eurostat begynte å registrere denne type tall i 1995. I 2015 hadde Hellas et underskudd på 5,9 prosent av BNP.

Tallene blir lagt fram samtidig som det svært gjeldstyngede landet forsøker å sikre seg neste låneutbetaling fra landets kreditorer for å holde økonomien flytende.

Likevel er den greske statsgjelden fortsatt den høyeste i EU. I 2016 utgjorde den 179 prosent av BNP, og i rene penger lød den på 314,9 milliarder euro.

Tallene som ble lagt fram mandag, viser også at Hellas i fjor hadde et primæroverskudd på 4,2 prosent av BNP, noe som er betydelig mer enn kravet knyttet til landets kriseprogram.

Et såkalt primæroverskudd er overskuddet på BNP minus det landet betaler i lånerenter.

Målet har vært at Hellas skulle ha et primæroverskudd på 0,5 prosent av BNP i 2016, 1,7 prosent i år og 2,5 prosent neste år.

– Dette bekrefter trenden som vi i EU-kommisjonen har sett en stund, sier talsmann for EU-kommisjonen, Margaritis Schinas.