FN: – Bekymret over utviklingen i Venezuela

Demonstranter i Venezuela onsdag. FN og EU er bekymret over utviklingen i landet. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Demonstranter i Venezuela onsdag. FN og EU er bekymret over utviklingen i landet. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN ber alle partene i Venezuela om å jobbe for å redusere spenningene i landet etter flere demonstrasjoner de siste ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stephane Dujarric, talsmannen til FNs generalsekretær António Guterres, sier i en uttalelse at FN er bekymret over utviklingen i Venezuela den siste tiden.

– Vi oppfordrer om at alle forsøk gjøres for å redusere spenningene og forhindre flere sammenstøt, sier Dujarric.

Dujarric ber regjeringen i Venezuela og opposisjonen engasjere seg for å gjenopprette en dialog, spesielt rundt viktige temaer som de allerede har blitt enige om å sette på dagsordenen, heter det i uttalelsen. Talsmannen trekker blant annet fram temaer som maktbalanse, valgkalenderen, menneskerettigheter og den sosioøkonomiske situasjonen.

I løpet av de siste ukene er det avholdt flere demonstrasjoner mot regjeringen i Venezuela. Opposisjonen i landet oppfordret onsdag befolkningen til å delta på «alle protesters mor», og varslet nye markeringer torsdag. Onsdag mobiliserte også tilhengere av president Nicolás Maduro stort, og flere steder utviklet det seg til voldelige sammenstøt. Tre personer ble drept. Totalt åtte personer har mistet livet i demonstrasjonene de siste ukene.

EU ba torsdag om en etterforskning av dødsfallene og voldsbruken i demonstrasjonene mot regjeringen, og om at de skyldige holdes ansvarlige. Europakommisjonen oppfordret i likhet med FN partene i Venezuela til å komme sammen og finne demokratiske løsninger.