Gjestmildt og ektefølt på reise

Prøv å bo på et gjestehus neste gang! Enkelt, hyggelig – og rimelig! Foto: Christine Baglo
Prøv å bo på et gjestehus neste gang! Enkelt, hyggelig – og rimelig! Foto: Christine Baglo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du oppleve et reisemål på en mer genuin måte? Bo på familiedrevne hoteller og gjestehus. Da kommer feriepengene dine også lokaløkonomien til gode.

Stemmer: Christine Baglo
Ansvarlig for reise i Dagsavisen.no

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg jobbet hardt og ble ingeniør, og klarte gjennom en skolekamerat å få meg jobb i en høyteknologisk bedrift i Sør-Korea, forteller Gayan, en tynn, energisk familiemann, som driver et lite gjestehus ved inngangen til den populære nasjonalparken Udawalawe i Sri Lanka. Der serverer han reisens mest velsmakende curryretter – med én arm.

– En dag var det overledning i ett av apparatene, og jeg fikk mange tusen volt gjennom kroppen, forteller han stille.

Dermed var den lysende yrkeskarrieren over. Med seg i bagasjen hjem fikk han en liten slump forsikringspenger, som var akkurat nok til å bygge et lite hus – og to små gjesterom til turister på hjemstedet.

– Nå sparer vi til å bygge to rom til, forteller den sympatiske gründeren, før han drar avgårde for å hente sin lille datter.

Les også: Stor strandguide til Sri Lanka

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes noen regninger du betaler med glede. Familiedrevne hoteller, pensjonater og gjestehus er mine desiderte favorittsteder å bo på når jeg er ute på tur. Der finnes det nesten alltid spennende historier, om du bare sitter ned, tar deg tid og viser interesse. En kjærlig hånd og en velvillig ånd – og mye hardt arbeid. Og noen steder er det ekstra hyggelig å bo på gjestgiverier. Som på Sri Lanka.

Turismen her er fortsatt i startgropen, og landet strever fremdeles med å komme seg ovenpå etter tiår med blodig borgerkrig. En stor andel av overnattingsstedene her er derfor enkle, men svært hyggelige guest houses, der vertene ofte står på hodet for deg for å dekke et hvert behov du måtte ha. Trenger du tuk-tuk? Fettern min kommer om fem minutter. Bil med sjåfør? Onkel er klar om ti minutter! Middag? To timer, om du vil at kona mi skal lage curry til deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste tar tid. Det er nemlig på gjestehusene du får den beste maten på Sri Lanka. Den som de bruker timesvis på å la putre på bestemors vis, og bare rasker sammen med turistmildt butikkpulver på et kvarter på en restaurant. Som kommer i minst sju forskjellige skåler og varianter. Og som du gjerne kan få være med å lære deg å lage, ute på kjøkkenet. Noe som sterkt anbefales! Siden engelsk er et av tre offisielle språk på øya, er kommunikasjon heller ikke noe problem.

Les også: På verdens tak i Nepal

Å bo på gjestehus i fattige land er også noe av den beste utviklingshjelpen du kan gi. Her går feriepengene dine rett inn i økonomien i lokalsamfunnet – og havner ikke i lomma på rike, ofte internasjonale, hotelleiere og reiseselskaper, der store deler av inntektene flakser ut igjen like raskt som de kom. Nepal er et annet sted der gjestehusturismen er en av landets viktigste økonomiske blodårer. – Mesteparten av den internasjonale hjelpen etter jordskjelvet i 2015 står fast på de korrupte politikernes kontoer. Derfor vil vi heller ha turisme hit enn økonomisk «hjelp», sier Astan Moktan, som driver et lite tehus i Tikhedunga.

Kommentaren er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no