Nederlandsk panda-mania for gave fra Kina

En av pandaene i pleksiglassburet som ble brukt til å vise fram de nyankomne dyrene til pressen og andre gjester som var til stede ved ankomsten til Nederland. Foto: Patrick Post / AP / NTB scanpix
En av pandaene i pleksiglassburet som ble brukt til å vise fram de nyankomne dyrene til pressen og andre gjester som var til stede ved ankomsten til Nederland. Foto: Patrick Post / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nederlenderes store glede har to kjempepandaer ankommet Amsterdam etter en 8.000 kilometer lang reise fra Kina. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun-pandaen Wu Wen (som betyr «vakker mektig sky») og hennes følgesvenn hann-pandaen Xing Ya («elegante stjerne») ankom Schiphol lufthavn sent onsdag ettermiddag. En storskjerm viste de to pandaene bli senket i burene ned fra KLM-flyet som reiste fra Chengdu i Kina mer enn ti timer tidligere. Senere ble de vist fram i gjennomsiktige pleksiglassbur til over 100 journalister og andre gjester.

– Jeg er så glad mange venner har kommet for å ønske mine to nye kolleger velkommen, sier Kinas ambassadør til Nederland, Wu Ken.

Pandaene skal til dyreparken Ouwehands i Rhenen, hvor de er på utlån de neste 15 årene mot et "økonomisk bidrag". Parken har bygd en spesialinnhegning til over 60 millioner kroner til de to kjempepandaene, ifølge lokale medier. Sist gang det var pandaer i Nederland var i 1987, da to kjempepandaer ble vist fram i en safari-park i fire måneder. Det er ikke kjent når Ouwehands dyrepark åpner pandautstillingen for gjester, for Wu Wen og Xing Ya må nå være i karantene i minst seks uker.

Pandafeberen er likevel til å ta og føle på i landet, hvor riksdekkende aviser har egne sider med dekning av pandaenes ankomst.

Kinas bruk av pandabjørner som gaver omtales også som pandadiplomati. Også Finland mottar denne gesten fra Beijing.