Gordon Ramsay: – Aldri i verden om jeg spiser flymat

Stjernekokk Gordon Ramsay sier han har jobbet for flyselskaper i ti år og vet for mye om flymaten til at han rører den.
Stjernekokk Gordon Ramsay sier han har jobbet for flyselskaper i ti år og vet for mye om flymaten til at han rører den.  Foto: Wong Maye-e / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gordon Ramsay har ingen ting positivt å si om flymat. Stjernekokken fyller alltid magen før han går om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri i verden om jeg spiser flymat, sier Gordon Ramsay i et intervju med nettstedet Refinery29.com.

– Jeg har jobbet for flyselskaper i ti år, så jeg vet hvor maten har vært, hvor den skal og hvor lang tid det tar før den kom seg om bord, fortsetter den britiske stjernekokken.

Dersom han flyr fra Londons Heathrow terminal fem i skrivende stund, kan han spise før avgang på sin egen restaurant Plane Food.

Ellers foretrekker han å få i seg et lett måltid, bestående av litt italienske skinker, et glass rødvin, noen skiver frukt og parmesanost, på en italiensk bar, sier han til nettstedet.

Dagbladet har snakket med flere norske kokker som synes flymat er en real nedtur.

Den prisbelønte kokken Bent Stiansen fra Statholdergaarden sier til avisa at han svært sjelden spiser flymat, men heller kjøper med seg en sandwich som han tar med seg om bord. Bare på de lange flyturene spiser han flymaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sulten får til og med en kresen chef som meg til å spise det som blir servert, sier Stiansen til Dagbladet.

Kokk Even Ramsvik fra den nå nedlagte Michelin-restauranten Ylajali er negativ til både maten og mengden emballasje som brukes om bord.

Og Andreas Viestad, som er matskribent og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn spiser helst før han går om bord. Han sammenligner flymaten med fengselsmat.

Les også: Setesparking og dårlig hygiene til topps på bunnlista

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å være i luften påvirker matopplevelsen

Head Chef og Meal Planner Manager i SAS, Peter Lawrance, sier til Dagbladet at flymatens dårlige rykte først og fremst skyldes at man sammenligner den med de man spiser hjemme.

– Mange forstår ikke at det kan være så vanskelig å tilberede og presentere maten i luften, når det er så enkelt på bakken. Men alt fra lufttrykk og lyd til vibrasjoner påvirker matopplevelsen, sier Lawrance som selv har bakgrunn fra flere Michelin-restauranter til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier videre at det folk flest er kjent med er økonomiklasse-maten, som gjerne består av produkter med lang holdbarhet, mens tilbudet «foran gardinen» ofte holder svært høyt nivå.

Les også: Få vil fly mindre for å spare miljøet

«Virkelig forferdelig»

Sommeren 2016 fikk Norwegians flymat gjennomgå i en test i den britiske storavisa The Guardian.

Særlig pannekakene med blåbærsaus som serveres til frokost, kom dårlig ut og ble omtalt som «virkelig forferdelig». The Guardians anmelder mente pannekaker vil smake slik i fremtiden «når all frisk frukt for lenge siden er blitt utryddet av en apokalyptisk atomkrig».

Kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, uttalte til ABC Nyheter at selskapet mottar svært få klager på maten de serverer om bord.

Han sa også at det finnes flere eksempler på gode anmeldelser av Norwegians flymat. I Daily Mails vurdering av flymat tilbake i 2014 vant Norwegian hele testen.

Les mer: På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen