Dyrebarna som smelter hjerter i dyreparker verden rundt

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor denne fenneken smelter hjertene til besøkende i den zoologiske hagen i Sydney. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyr født i fangenskap er både søte turistattraksjoner og spiller en viktig rolle i å sikre artens overlevelse. Her er noen av nykommerne som blant annet omfatter pandatvillinger og en prematur flodhest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulhouse Zoo, Frankrike

Selv om det har vist seg vanskelig å få isbjørner til å avle i fangenskap, ble det født to små isbjørnunger i Europa i november i fjor. Den første, Fritz, kom til verden i Berlin Zoo, men døde dessverre tidligere i år. Men i Mulhouse Zoo i Alsace-regionen i Frankrike er lille Nanuq frisk og rask.

Siden 1. februar har besøkende kunnet observere samspillet mellom mor og barn takket være en skjerm montert foran innhegningen. Navnet på isbjørnungen ble bestemt etter at nettbrukere fikk velge mellom fire navn. Vinnernavnet Nanuq kommer av «Nanoonk», som er inuittenes ord for isbjørn.

Tiergarten Schönbrunn, Østerrike

Denne dyreparken i Wien kan skilte med intet mindre enn to søte tvillingpandaer; Fu Feng og Fu Ban. Schönbrunn er en av få dyrehager i verden der du kan se panda, og til dags dato den eneste i Europa som har klart kunststykket å få dyrene til å formere seg på naturlig vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: De to svarte og hvite smårollingene har for lengst skapt pandafeber i Wien

Tvillingene har en egen dagbok der du kan følge utviklingen deres. De elsker å boltre rundt i innhegningen og er med tiden blitt flinke klatrere, spesielt Fu Feng som gjerne tar seg en blund oppe på plattformen. Broren fortrekker på sin side den varme, trygge hulen.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Zoo de Beauval, Frankrike

En annen europeisk dyrepark som kan skilte med kjempepanda, er franske Zoo de Beauval. I fjor kunne parkens dyrepassere blant annet feire ankomsten til et lite neshorn. Tidligere er det blitt født to hvite og et indisk neshorn i parken, men Gaya er deres første jentekalv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar du turen bort til pungdyrene, kan du la deg sjarmere i senk av den lille babykoalaen Tinaroo.

Taronga Zoo, Australia

I desember i fjor kom en ørkenrev til verden i Sydneys Taronga Zoo og den lille sjarmøren med de store ørene er for tiden i full gang med å utforske omgivelsene. Besøkende kan også oppleve løveunger som nylig gjorde sin offentlige debut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Cincinnati Zoo, USA

I januar i år ble litt ekstra dramatisk i Cincinnati Zoo da den lille flodhesten Fiona ble født seks uker for tidlig. På dyreparkens nettsider har man daglig kunnet følge med på den premature flodhesten utvikling, og Fiona er i ferd med å bli en stor stjerne.

VIDEO: Se mirakelet Fiona ta sine første steg

Kalven tas nå hånd om av mennesker som mater henne med morens melk, og de hjelper henne med å trene opp koordinasjonen i vannet. For å hjelpe Fiona med å regulere pusten, legger dyrepasserne henne på brystet sitt slik at hun kan kjenne deres hjerterytme og puste, og så etterligne den.

Ramat Gan Safari Park, Israel

Etter halvannet års svangeskap, kunne safariparken som ligger i en forstad til Tel-Aviv, annonsere at verdens truede bestand av hvite neshorn hadde fått et nytt dyr. Den lille guttekalven heter Rami og han er det 29. neshornet som er født her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nordlige hvite neshornet er vurdert som kritisk truet på IUCNs rødliste over truede arter.

Les også: Jakten på mystiske monstre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rostov-on-Don, Russland

Denne omreisende dyrehagen kan skilte med et unikt dyr som det kun finnes 23 individer av, og samtlige i dyrehager. Tsar er resultatet av paring mellom hannløve og hunntiger. Han har fargen til en løve og stripene til en tiger, og blir håndmatet med melk fra en av dyrehagens geiter.

VIDEO: Ligeren Tsar er vesentlig slankere enn en løveunge

Ligeren er ikke anerkjent som dyreart ettersom den er en hybrid og således et menneskelig eksperiment. Ifølge Guinness rekordbok er ligere verdens største kattedyr. Den største kjente nålevende ligeren heter Hercules, og han bor i Myrtle Beach-reservatet i Sør-Carolina, USA. Hercules veier 410 kilo og er 1,82 meter høy.
Om en hunnløve og hanntiger parrer, får de en tigon. Denne hybriden er mindre enn ligeren, og kan veie opptil 180 kilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flodhest slått i hjel i El Salvadors dyrepark

Kristiansand Dyrepark

21. februar var det duket for Norges første løvetamarinfødsel i Kristiansand Dyrepark. De to små nurkene er resultatet av møtet mellom to løvetamariner som kom til det blide Sørlandet fra London Zoo og København Zoo.

Det er verdt å merke seg at du bør undersøke på forhånd om du kan se disse dyrebarna med egne øyne, noen av de kan fremdeles være for små til å skulle møte tusenvis av skuelystne. I skrivende stund må du blant annet vente litt til før du kan se løvetamarinbarna i Kristiansand.

– Det er i skrivende stund ikke mulig å se dem. Vi har sperret av utenfor området deres for en periode. Vi merker stor fremgang på hvor trygge foreldreparet er, så vi forventer at vi kan åpne opp for publikum til å få se de små om ikke så altfor lenge. Det er dyrene som dikterer dette, derfor er det ikke mulig å gi en dato akkurat nå, fortalte biolog i Dyreparken, Helene Axelsen, til ABC Nyheter.

Les også:

Skandale-dyrepark stenger dørene

Dyreparken var snø-stengt - da kunne dyrene boltre seg