Norske asylbaroner frikjent i svensk korrupsjonssak

Også i Sverige ble det et akutt behov for asylmottak da flyktningestrømmen tiltok. Det norskeide selskapet Hero var allerede etablert i landet, men ble i 2016 knyttet til en korrupsjonssak. Nå er de frikjent av politi og konkurransemyndigheter.
Også i Sverige ble det et akutt behov for asylmottak da flyktningestrømmen tiltok. Det norskeide selskapet Hero var allerede etablert i landet, men ble i 2016 knyttet til en korrupsjonssak. Nå er de frikjent av politi og konkurransemyndigheter. Foto: Johan Nilsson / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske myndigheter har lagt bort alle korrupsjonsmistanker mot Gøteborg kommune og avtalene med det norske asylselskapet Hero.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor høst startet det svenske politiets korrupsjonsenhet en granskning av samarbeidet mellom Gøteborg kommune og datterselskapet til norske Hero.

Tidligere i år la politiet ned etterforskningen av to kommunale sjefer som var mistenkt for bestikkelser. Og like før helgen avsluttet også Konkurrensverket sine granskninger uten å avdekke noe straffbart.

– Avgjørelsen fra Konkurrensverket er helt som forventet, sier Tor Brekke som er konsernsjef i Hero group og styreleder av svenske Hero Sverige AB.

– Vi har hele tiden vært trygge på resultatene fra de ulike undersøkelsene som er gjort. Sett i sammenheng med politiets tidligere henleggelse, så er dette en så klar frifinnelse som det er mulig å få, sier Brekke til ABC Nyheter.

– Dette er en klar frifinnelse, sier Heros norske konsernsjef Tor Brekke. Foto: STUNDOM PRODUKSJONER / hero.no
– Dette er en klar frifinnelse, sier Heros norske konsernsjef Tor Brekke. Foto: STUNDOM PRODUKSJONER / hero.no

– Hero har heller aldri mottatt noen henvendelser eller spørsmål fra politi eller andre myndigheter i denne saken. Vi har ikke vært politianmeldt, og har heller ikke vært i søkelyset, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I konkurransemyndighetenes avgjørelse slår man fast at man ikke har funnet noen grunn til å fortsette undersøkelsene, men også at man ikke går god for at alt er gjort etter boka.

– En tøff tid

Men også hos Gøteborg kommune er man tilfreds med at undersøkelsene nå er avsluttet.

– Det har vært en veldig tøff tid, sier Michael Ivarson som er direktør i den aktuelle kommunale avdelingen, «Social resursförvaltning», i en pressemelding.

Han tar også litt selvkritikk og sier at «vi har ikke gjort alt riktig og har lært mye på veien».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mottaksselskap fikk ulovlig mye i tilskudd

Hero er Norges desidert største private selskap innenfor asylfeltet med nesten 1 milliard i omsetning (2015). Hero Group har mer enn 70 ulike mottak og avdelinger, og selskapets majoritetseiere er brødrene Roger og Kristian Adolfsen (via morselskapet Hospitality Invest). De startet opp det første asylmottaket i Sverige i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Gøteborg kommune som anmeldte saken «Riksenheten mot korruption». Det gjorde de etter et tv-program, «Uppdrag granskning», avslørte at kommunen hadde fått revisjonsfirmaet PwC til å undersøke avtalen mellom kommunen og Hero Sverige.

Les også: Tjente over 850 millioner på flyktningstrømmen

Revisorene skal blant annet ha funnet utbetalinger uten noen skriftlig avtale, at ansatte hadde signert kontrakter som gikk ut over deres fullmakter og PwC kunne heller ikke utelukke at kommunen hadde gitt Hero utilbørlige fordeler.

– Forskrekket over media

Saken vekket naturlig nok også oppsikt i Norge. For konsernsjefen har det vært en vanskelig tid etter at selskapet ble koblet til en straffbar handling. Tor Brekke er fortsatt kritisk til norsk presse:

– Det vi har vært mest forskrekket over er den ensidige og spekulative presentasjonen som saken har fått i media. Det ble slått stort opp at dette var en korrupsjonssak, og det ble rettet veldig alvorlige anklager mot Hero, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At selskapets navn har vært koblet til ordet «korrupsjon», har vært veldig uheldig, selv om vi har klart å rette opp faktafeil. Men forhåndsdømmingen har vært hard i media, mener Brekke.

Saken kan fortsatt få et etterspill. For tv-programmet som først omtalte saken, er anmeldt til det svenske PFU av selskapets tidligere svenske direktør.