Fysikkgiganten Stephen Hawking (75):Hawking: – Nå reiser jeg til verdensrommet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen trosser geniet sin ALS-diagnose. Etter å ha utvidet vår forståelse av universet siden 60-tallet kan professoren nå bli astronaut med Virgin Galactic.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stephen Hawking har utvidet menneskehetens forståelse av verdensrommet og fysikkens lover. Både som professor ved Cambridge-universitetet i England, og senere med sine populariserte bøker, foredrag og tv-opptredener.

Nå ligger det an til at fysikeren selv kan få reise til rommet. Han er tilbudt plass om bord i Richard Bransons privateide romskip Virgin Galactic.

– Jeg trodde egentlig ingen ville ha meg med, men da Richard Branson ga meg tilbud om en plass sa jeg ja med en gang, sier den 75 år gamle fysikeren i et intervju med tv-programmet Good Morning Britain på ITV.

– Et udiskutabelt geni

Intervjuet blir sendt bare to uker etter at Tesla-gründer Elon Musks erklærte at hans private selskap SpaceX vil sende to romturister rundt månen og tilbake allerede til neste år.

Les også: Elon Musk sender to passasjerer rundt månen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse anonyme romfarerne skal ha betalt «et betydelig løp» for billetten, mens Hawkings får påspandert reisen:

«Professor Stephen Hawking er en av dem jeg beundrer mest i verden. Et udiskutabelt geni som har åpnet våre øyne for universets undre, og også er en snill og flott person. Han er den eneste jeg har gitt en gratisbillett med Virgin Galactic, og han vil bli med oss som astronaut dersom helsen hans tillater det», erklærte eieren av Virgin Group, Richard Branson i en pressemelding fra Virgin-gruppen i 2015.

Virgin Galactics SpaceShipTwo er et gjenbrukbart romskip med vinger, som har plass til seks passasjerer og to piloter. Modellen er bygget med tanke på «romturister». Skipene skal ikke gå i bane, men passasjerene får offisielt tittelen «astronaut», melder Wired.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Artikkelen fortsetter under annonsen

SpaceShipTwo skal kunne frakte åtte personer til rommet. Alle om bord vil få «offisiell astronautstatus», selv om skipet ikke går ut i bane om jorda, skriver Virgin Galactic på sine hjemmesider.

Overvant sykdommen

21 år gammel, i 1963, ble Hawking diagnostisert med en motonevronsykdom knyttet til amyotrofisk lateralsklerose (ALS). Denne sykdommen binder ham i dag til rullestolen, og gjør at han må snakke ved hjelp av en datamaskin han styrer med øynene og noen få muskler i ansiktet.

Hawking har i en årrekke forsket på hvordan Universet fungerer, og popularisert sine dyptloddende funn med bøker som «Univers uten grenser» (1988), og «Svarte hull, babyuniverser og andre essays» (1993).

Hans spesialfelt har vært romtid-teorien og egenskapene til sorte hull. I senere år har han fokusert på en fellesteori for gravitasjons- og kvanteteori, skriver SNL.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stephen Hawking: – Det farligste øyeblikket i menneskets historie

Da han fikk diagnosen i 1963 mente legene han maksimalt hadde to år igjen å leve. Nå, drøye 50 år senere, ligger det an til at rullestolbrukeren vil få besøke verdensrommet han har viet sitt liv til å forstå.

Mer om Virgin Galactic: «Neste år kan du bli romturist» (2016)

Les også: Stephen Hawking til Norge

ABC Nyheter har denne måneden hatt fokus på den alvorlige muskelsvinnsykdommen ALS, som også Hawking lider av:

– Det er ingen ting man kan gjøre for å redusere risiko for sykdommen

– Å forlenge livet med respirator utløser mange etiske dilemmaer

– Man har kommet kort, men håper å finne noe som stopper sykdommen

– ALS er en stygg, stygg sykdom