To russiske agenter siktet for hacking i USA

Mary McCord fra USAs justisdepartement kunne på en pressekonferanse onsdag avsløre at fire personer, inkludert to tilknyttet russisk sikkerhetstjeneste, er tiltalt for hacking.
Mary McCord fra USAs justisdepartement kunne på en pressekonferanse onsdag avsløre at fire personer, inkludert to tilknyttet russisk sikkerhetstjeneste, er tiltalt for hacking. Foto: Susan Walsh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter har siktet fire personer, deriblant to russiske etterretningsagenter, for massiv hacking av internettgiganten Yahoo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to andre siktede omtales som «kriminelle hackere» av USAs justisdepartement, som onsdag kunngjorde siktelsen.

500 millioner Yahoo-brukere er berørt av datainnbruddet, ifølge amerikanske myndigheter.

I siktelsen knyttes den russiske sikkerhetstjenesten FSB til ett av de største dataangrepene noensinne. Motivet hevdes å ha vært økonomisk vinning og spionasje.

Tre år gammelt

Datainnbruddet skjedde i 2014. Det rammet blant annet epostkontoene til russiske og amerikanske embetsfolk, russiske journalister og ansatte i en rekke virksomheter.

Les også: Tyskland gransker opplysninger om CIA-hacking

De to FSB-agentene er identifisert som Dmitrij Dokutsjaev og Igor Susjtsjin. De to anklages for å ha beskyttet, lagt føringer, tilrettelagt og betalt kriminelle hackere for å samle informasjon ved å trenge seg inn i datasystemer i USA og andre steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter mener også at de betalte hackerne Aleksej Belan og Karim Baratov for å gjøre datainnbrudd og samle inn informasjon.

En er pågrepet

De siktede angrep Yahoo-kontoene til russiske og amerikanske regjeringsansatte, deriblant personell innen datasikkerhet, diplomati og militæret, sa en representant for justisdepartementet, Mary McCord, på en pressekonferanse onsdag.

Hun opplyste også at Baratov ble pågrepet i Canada denne uken, mens det foreløpig ikke foreligger informasjon om de andre siktede.

Dataangrepet mot Yahoo ble først avslørt i fjor. Det er ett av de største datainnbruddene noensinne, og det har vært mistanke om at en statlig aktør står bak.

Les også: CIA og FBI etterforsker WikiLeaks-lekkasjer