Vil undersøke hvordan kaffe påvirker migrenepasienter

IKKE FOR MYE: – Vi vet at høyt forbruk av koffein over tid øker risikoen for kronisk hodepine, og at brå kaffestopp kan gi hodepine, sier Karl Bjørnar Alstadhaug, lege ved Nordlandssykehuset, som nå skal undersøke effekten av kaffeslutt på migrenepasienter.
IKKE FOR MYE: – Vi vet at høyt forbruk av koffein over tid øker risikoen for kronisk hodepine, og at brå kaffestopp kan gi hodepine, sier Karl Bjørnar Alstadhaug, lege ved Nordlandssykehuset, som nå skal undersøke effekten av kaffeslutt på migrenepasienter. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele ti prosent av befolkningen i Norge har migrene, og nordmenn har et enormt kaffekonsum, sier forsker som søker etter deltakere til ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om migrene:

​​​Migrene er en pulserende, ofte svært smertefull hodepine som kan vare opptil 72 timer. Smertene som følger av hodepinen er ofte ledsaget av kvalme og brekninger, lysskyhet og følsomhet for lyd.

Hva som er årsaken til migrene er ikke fullt klarlagt, men noen leger mener smerten kommer av at blodårene utvides i deler av hjernen. Selv om det er ubehagelig, er ikke migrene farlig.

Kilde: Helsenorge.no.

Det har de senere årene kommet en rekke studier som knytter et moderat inntak av kaffe til ulike positive helseeffekter.

For eksempel ser noen daglige kopper kaffe ut til å beskytter hjertet. Den populære drikken kan også ha en beskyttende effekt mot sykdommer som diabetes , kreft , MS og tidlig død.

– Øker risiko for hodepine

Kaffe har selvfølgelig også en kjærkommen oppkvikkende effekt. Men drikker man for mye kaffe, kan det virke motsatt. Et for høyt inntak av kaffe kan også gi lite gunstige helseeffekter, forklarer Karl Bjørnar Alstadhaug, lege ved Nordlandssykehuset.

– Vi vet at høyt forbruk av koffein over tid øker risikoen for kronisk hodepine, og at brå kaffestopp kan gi hodepine. 50 prosent av befolkningen får hodepine av å slutte med kaffe, noe som fører til at de drikker mer, sier han til an.no.

Les også: – Tre kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker å redusere migreneplager

Nå skal Nordlandssykehuset HF gjennomføre en studie for å undersøke effekten på migrene ved å få deltagerne til å kutte ut kaffe og andre koffeinholdige drikke- og matvarer. De skal også undersøke hvordan kaffe påvirker søvn og aktivitet.

Alstadhaug sier studien blir spennende med tanke på at hele ti prosent av befolkningen i Norge har migrene og at nordmenn har et enormt kaffekonsum.

– Vi ønsker at migrenebyrden skal bli mindre, og vil finne ut om kaffeslutt trigger hodepine eller migrene. Kanskje det viser seg at kaffe er mer ugunstig enn man tror, sier han.

Nå vil Alstadhaug og kollegene ved Nordlandssykehuset komme i kontakt med folk med migrene i Bodø-området i alderen 18 til 65 år, som er villige til å slutte med kaffe i ti uker, som kan delta i studien.

Les også: Dette gjør koffein med kroppen din