Foran EUs 60-årsfeiring:Erna Solberg advarer EU mot å bygge opp konkurrent til NATO

OVERNASJONALT EU? Av veivalgene for kriserammede EU som EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har lagt fram, ønsker Erna Solberg å droppe mer overnasjonalitet.
OVERNASJONALT EU? Av veivalgene for kriserammede EU som EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har lagt fram, ønsker Erna Solberg å droppe mer overnasjonalitet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre opprettholder som eneste parti ønsket om norsk EU-medlemskap. Men Erna Solberg drar ikke til Roma for å feire unionens 60-årsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Hvis EU utvikler seg til et føderalistisk standpunkt, kan det hende Høyre endrer ønsket om medlemskap.

Det sier Høyres leder, statsminister Erna Solberg, til ABC Nyheter under partiets pågående landsmøte.

Landsmøtet opprettholder i partiprogrammet at Norge skal slutte seg til EU - et EU som selv sier unionen er i en eksistensiell krise. «Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltagelse i EU. Dersom det blir aktuelt, må det avholdes folkeavstemning om norsk EU-medlemskap.», heter det i utkastet til partiprogram.

Ja - Oslo Høyre så ivrige, at de i et endringsforslag til landsmøtet foreslår å droppe folkeavstemning forut for et medlemskap. Det får neppe gjennomslag.

Det passet bra for EU-vedtaket at landsmøtet finner sted i Europasalen i ett av Olav Thons hoteller på Gardermoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vedtaket om EU-medlemskap fattes uten å vite hva slags union EU om kort tid vil utvikle seg til.

«Vår europeiske union er, i det minste delvis, i eksistensiell krise.», sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i sin «Rikets tilstand»-tale i september 2016. Der fremmet han fem ulike utviklingsveier for EU, som EU-toppene skal diskutere på feiringen av 60-årsdagen av Romatraktaten 25. mars.

Les også: Norsk professor i opprop for å berge kriserammet EU

– Da kan det hende vi endrer

– Dere er nå eneste parti som etter alt å dømme fortsatt vil programfeste ønsket om EU-medlemskap på landsmøtet. Men EU står foran store veivalg. Vil dere inn i EU uansett om tilstanden er som nå, og uansett hvilket scenario de velger å satse på?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker et EU som i hovedsak baserer seg på samarbeid mellom nasjonalstater. Så må de rydde litt i stukturen hvor langt ned de skal styre, svarer Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis EU utvikler seg til et føderalistisk standpunkt, kan det hende Høyre endrer ønsket om medlemskap. Men det er et langsiktig spørsmål. Vi kommer til å avvikle mange Høyre-landsmøter før en slik situasjon kan oppstå, legger hun til.

Ifølge Solberg har Høyre også medlemmer som mener at EU bør inngå i et sterkere føderalt samarbeid.

– Men det gjør ikke flertallet hos oss, slår hun fast.

Les også: Nå tilbyr EU-presidentene en enda mer overnasjonal union

– NATO er viktigst

– På sikkerhet mener vi at NATO er viktigst, og at EU ikke må dublere kapasiteter så mye, fortsetter Erna Solberg.

– Vi trenger internasjonale organisasjoner som skaper spilleregler og sikrer rettslige prinsipper. I vår region er EU en slik organisasjon, framholder statsministeren.

Verken hun eller noen fra regjeringen vil være stede i Roma 25. mars under markeringen av 60-årsjubileet for Romatraktaten, som la grunnlaget for det som nå er EU, opplyser Solberg på spørsmål fra ABC Nyheter.

Les også: – Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati