Nav: Ledigheten falt for tredje måned på rad

Nav direktør Sigrun Vågeng.
Nav direktør Sigrun Vågeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar ble det 900 færre helt arbeidsledige, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Ledigheten er nå på 3,1 prosent, ned fra 3,3 prosent i februar i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar var det registrert 84.800 helt arbeidsledige hos Nav, en nedgang på 6.100 personer sammenlignet med februar i fjor. 60 prosent av de helt ledige mottok dagpenger. Bruttoledigheten, inkludert arbeidssøkere på tiltak, falt med 800 personer i februar, viser tallene Nav la fram fredag.

– Ledigheten falt for tredje måned på rad. Vi ser også en bedring i vestlandsfylkene som har vært spesielt rammet av nedbemanningen i oljesektoren. Nedgangen skyldes at det stadig blir færre nye som registrerer seg som ledige, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Til sammen er 106.400 personer registrert som enten helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak fra Nav (bruttoledigheten). Det er 2.000 færre enn for ett år siden og tilsvarer 3,8 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,9 prosent i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sysselsettingen må opp

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er tilfreds med tallene.

– Jeg er veldig glad for at ledighetstallene fortsetter å gå ned. Ledigheten faller i 13 av fylkene, også på Sør- og Vestlandet, sier Hauglie til NTB.

Hun understreker at den store utfordringen nå er å få sysselsettingen opp.

– Det skapes jobber, men de skapes ikke i det tempoet og i det omfanget vi ønsker. Det skyldes at vi skal omstille oss fra en veldig oljeavhengig økonomi, til en mer variert og mangfoldig næringsssammensetning. Den omstillingen tar naturlig nok noe tid, sier Hauglie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For befolkningen totalt i alderen 15 til 74 år gikk arbeidsstyrkeprosenten ned fra 70,7 til 69,8 i desember. Dette skyldes delvis at store etterkrigskull nå går ut av arbeidslivet.

– Det er ikke hele forklaringen, men demografien forklarer noe. Samtidig velger flere unge utdanning, noe som er positivt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men i februar i år ble det utlyst 12 prosent flere ledige stillinger enn i fjor, mens økningen i Rogaland 43, sier arbeidsministeren.

– Det begynner altså å lysne også der. Men vår ambisjon er flere jobber i et høyere tempo, sier Hauglie.

Opp i fire fylker

Nordland, Troms og Aust-Agder var fylkene med størst prosentvis nedgang i antallet ledige i februar. I tillegg har både Rogaland og Hordaland hatt nedgang i ledigheten de siste månedene. Ledigheten faller også i Oslo som har om lag 11.500 ledige, noe som tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

Arbeidsledigheten er lavest i Sogn og Fjordane med 1,9, prosent, fulgt av Oppland på 2 prosent. Den er høyest i Rogaland der 4,6 prosent er helt ledige.

Det er kun de fire fylkene Vestfold, Hordaland og Møre og Romsdal som har fått flere helt ledige de siste tolv månedene.

Statistisk sentralbyrå (SSB) opererer med et ledighetstall på 122.000, som tilsvarer 4,4 prosent av arbeidsstyrken. SSBs ledighetstall er basert på Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), en måling som gjenspeiler hvor mange som anser seg som arbeidsledige. Tallene fra Nav er antall registrerte arbeidsledige hos dem.