Norge vant kvinnenes stafett i ski-VM

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges kvinnelag var helt suverent da det tok gullet på 4 x 5 km stafett i ski-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen gikk på det norske vinnerlaget.

Bronsen gikk til Finland etter at Krista Pärmäkoski tapte spurten mot Stina Nilsson.

I Lahti i 2001 vant Russland stafetten med 1.00,2 minutter foran Norge. Det var den største avstanden mellom nummer en og to i moderne tid.

Solid statistikk

Torsdagens gull var Norges 100. i langrenn i VM-sammenheng. Samtidig forsvarte de norske jentene en voldsom stafettstatistikk på kvinnesiden. Mer enn sju år er gått siden Norge ble beseiret i en stafett i verdenscupen eller VM. I november 2009 ble Sverige for sterke under verdenscupåpningen på Beitostølen.

Marit Bjørgen tok på sin side karrierens femte VM-gull i stafett. Det betyr at langrennsdronningen nå kun har to jenter foran seg på den statistikken. Russiske Nina Gavriljuk og Larissa Lazutina tok begge seks stafettgull i løpet av sine innholdsrike karrierer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gullet var Norges 20. VM-medalje i stafett på kvinnesiden. Det er ny rekord. Sovjetunionen står i statistikkene til Det internasjonale skiforbundet (FIS) med 19 medaljer, mens Finland følger deretter med sine 16.

Tidlig forsprang

Maiken Caspersen Falla slo til ut på den andre runden. Hun fikk raskt noen meter til Aino-Kaisa Saarinen og Anna Haag. Den svenske jenta virket å slite med litt glatte ski på klisterføret.

Falla sendte Heidi Weng ut med et forsprang på 7,1 sekunder til Finland. Polen med Justyna Kowalczyk gikk også som forventet en god etappe, men så var det slutt for det polske laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige var 8,1 sekunder bak, men Charlotte Kalla start umiddelbart jakten på Weng og var tidlig helt i ryggen på henne. Også Finland med Kerttu Niskanen dannet en tettrio etter hvert.

Den finske jenta slo til i den siste bakken, men fikk aldri kvittet seg med Weng. Kalla derimot måtte gi flere meter, og var 12,7 bak tetlagene ved veksling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jacobsen koste seg

Laura Mononen og Jacobsen økte til den svenske junioren Ebba Andersson. Så fikk plutselig Mononen mer enn nok og måtte slippe Jacobsen. Med dårlige ski og vond kropp hadde hun tapt nesten ett minutt på de 5 kilometerne. Marit Bjørgen gikk med et forsprang på 56 sekunder Stina Nilsson og 58 sekunder til Krista Pärmäkoski

– Jeg fikk til det jeg planla. Jeg hadde mye energi igjen og gledet meg til den siste bakken. Det var en kjempegod følelse med bra ski og bra form. Det er så gøy å ski om dagen.

– Fant vel ut at hun kunne gå i hjemmefellen. Hun gikk utrolig hardt ut, men jeg klarte å bite meg fast. Etter 1,5 kilometer merket jeg at tempoet dabbet av og gikk mitt eget løp den siste runden, sa Jacobsen.

– Moro når det er stafett og alt klaffer, sa landslagstrener Roar Hjelmeset.

– Vi har en vanvittig styrke i laget. Vi drar nytte og lærer av hverandre. Jeg gruet meg til scenarioet med å møte Nilsson, men heldigvis så slapp jeg det, sa Bjørgen.

– Helt fantastisk at vi har tatt det 100. gullet til Norge, sa VM-dronningen.

Aktuelt:

Kalla: – Jeg er så himla glad for at de norske løperne er så ydmyke

Weng: – Bjørgen får oss andre til å se dumme ut

Bjørgen: – Skremmende hvor fort 16 år går