Solberg taus om asylbarns skjebne

Statsminister Erna Solberg og statsråd Sylvi Listhaug under en pressekonferanse om endringer i utlendingsloven.
Statsminister Erna Solberg og statsråd Sylvi Listhaug under en pressekonferanse om endringer i utlendingsloven. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg (H) vil ikke avklare om hennes eget parti ønsker en utvidet bruk av midlertidighet for enslige mindreårige asylsøkere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erna Solberg bør svare på om hun bryr seg like lite om fakta som Listhaug, sa Karin Andersen (SV) til ABC Nyheter 15. februar.

Uttalelsen kom som en reaksjon på at Justis- og beredskapsdepartementet blankt avviste rådene i en bestilt rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

Forskerne bak rapporten anbefaler regjeringen å fjerne bruken av midlertidig opphold for asylsøkere mellom 16 og 18 år, og la barnevernet ta over ansvaret for alle enslige mindreårige asylsøkere under 18.

Anbefalingene i rapporten er stikk i strid med hva innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ønsker.

I det første utkastet til forslag på asylinnstramninger i desember 2015 foreslo Listhaug at alle enslige, mindreårige asylsøkere skulle kunne gis midlertidig opphold frem til de var 18 år - uavhengig av alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forslaget står fortsatt Listhaug for, bekrefter departementet overfor ABC Nyheter.

Bakgrunn: Regjeringen avviser råd i bestilt rapport

Solberg vil ikke svare

Statsminister Erna Solberg ønsker ikke kommentere om Høyre ønsker en utvidet bruk av midlertidige oppholdstillatelser.

Det opplyser statsministerens kontor til ABC Nyheter.

Solberg vil verken kommentere om Høyre ønsker å utvide bruken av midlertidig oppholdstillatelser, slik som Fremskrittspartiet ønsker, eller svare på kritikken fra SV og samarbeidspartiene.

Solberg og hennes kommunikasjonsrådgiver ber ABC Nyheter henvende seg til justis- og beredskapsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lite som tyder på at Høyre er villige til å snu i saken om midlertidig opphold.

– Høyre har vært opptatt av en streng og rettferdig asylpolitikk, og at de som trenger beskyttelse skal ha det. Vi har inngått et forlik på innstramninger, og jeg tror det er viktig at vi står fast ved noen forlik over tid, sier Høyres Ingjerd Schou til Dagsavisen tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skei Grande og Hareide ber Høyre snu

Regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF reagerte sterkt på at regjeringen avviste anbefalingen umiddelbart etter at rapporten var mottatt.

– Det er dessverre ikke noe nytt at enkelte statsråder i denne regjeringen ikke viser respekt for kunnskap og forskning, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide ber Høyre snu. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide ber Høyre snu. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er en ting at regjeringen nekter å høre på KrF. Men når regjeringen også velger å lukke øynene for tydelige anbefalinger fra fagfolk og forskere, er de på ville veier, sa KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir S. Toskedal.

I dag går KrF-leder Knut Arild Hareide og Skei Grande ut i Dagsavisen og ber Arbeiderpartiet og Høyre om å snu.

– Midlertidigheten vi gir barn og unge i dag, er ekstremt krevende. Når noen av dem som bruker fritid og ressurser på å hjelpe sårbare barn, kommer med politiske utfordringer, synes jeg det er sterkt å lese. Det er naturlig at Grande og jeg nå løfter denne utfordringen videre til Ap og Høyre. Jeg håper de vil være villig til å se på regelverket på ny sammen med KrF og Venstre, sier Hareide til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Avslørt: Den ukjente asylfiaskoen

Rekordmange får midlertidig opphold

I 2013, 2014 og 2015 var det bare henholdsvis 17, 21 og 15 mindreårige som fikk stemplet «midlertidig» i sin tillatelse til opphold.

I 2016 var tallet økt til 244 av totalt 2049 som fikk midlertidig opphold. Det viser UDIs egen statistikk som ABC Nyheter har gått gjennom. Da mangler også desember i regnestykket.

UDI anslår 70 prosent av dem som får vedtak nå, rundt 630 personer, bare vil få en begrenset oppholdstillatelse i Norge, ifølge VG. Da gjelder enten en tidsbegrenset tillatelse eller en ID-begrenset tillatelse.

Les også: – Flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv