EU frykter at ubalanse i svensk økonomi skal spre seg:Sprekker boligbobla, kan det smitte over på andre land

Arkivbilde fra Stockholm. Foto: Bertil Ericson / NTB scanpix
Arkivbilde fra Stockholm. Foto: Bertil Ericson / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske boligpriser er oppblåste, advarer EU-kommisjonen. Sprekker boligbobla, kan det smitte over på andre land der svenske banker har slått rot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske boligpriser har bare fortsatt å stige, selv om de allerede er for høye. Samtidig fortsetter svenske husholdninger å ta opp mer gjeld. Det er en skummel oppskrift, advarer EU-kommisjonen i en ny rapport om svensk økonomi.

Faren er det EU-kommisjonen kaller en "uryddig korreksjon" i boligprisene.

Sprekker bobla, kan problemene smitte over på nabolandene fordi svenske konserner er en viktig del av banksystemet i hele Norden og Baltikum, advares det i rapporten.

Les også: Frykter dansk boligmarked «ute av kontroll»

Tolv i faresonen

EU-kommisjonen la onsdag fram økonomirapporter for samtlige medlemsland unntatt Hellas, som følger et eget kriseprogram.

Konklusjonen er at tolv land er i ubalanse. I seks land – Bulgaria, Frankrike, Italia, Kroatia, Kypros og Portugal – er det snakk om "uforholdsmessig store økonomiske ubalanser". Seks andre – Irland, Nederland, Slovenia, Spania, Sverige og Tyskland – har økonomiske ubalanser som er av en ikke fullt så alvorlig art.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedkonklusjonen er likevel at det går bedre med økonomien i EU nå enn for ett år siden. Finland er nå ute av faresonen.

Samtlige medlemsland i EU er nå i økonomisk vekst, og både sysselsettingen og lønningene er på vei oppover.

Les også: Svenskene vil ikke lenger jobbe i Norge

"Ikke tilstrekkelig"

EU-kommisjonen advarer likevel medlemslandene mot å hvile på laurbærene. Tvert imot bør medlemslandene bruke anledningen til å gripe fatt i de underliggende problemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste tolv månedene har mange EU-land gjort gode framskritt i arbeidet for å svare på nøkkelutfordringer i økonomien. Men det er ennå ikke tilstrekkelig, sier EUs finanskommissær Pierre Moscovici.

Han er klar på at det fortsatt er mye som kan gå galt.

– Med den store usikkerheten som omgir oss, er én ting sikkert: Utfordringene kan kun overvinnes med besluttsom innsats, sier Moscovici.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Store forskjeller i Sverige: – Meget bekymringfullt

Anbefaler nye grep

Svenske banker er solide, men husholdningenes voksende boliggjeld gjør dem sårbare hvis det skulle komme et kraftig fall i prisene, ifølge EU-kommisjonen. Sverige oppfordres nå til å gjøre mer for å hindre at utviklingen løper løpsk.

Lignende advarsler er ikke ukjente i Norge. Også her vokste både boligprisene og gjelden i fjor.

De kraftigste advarslene fra EU-kommisjonen er det Italia som får. Italia har en statsgjeld på mer enn 130 prosent av BNP og må nå ta grep innen april for å få ned gjeldsnivået, kreves det.

Kommisjonens neste steg kan bli å åpne formell sak mot Italia for brudd på reglene for statsgjeld. Skjer det, kan det i ytterste konsekvens bli vedtatt straffetiltak mot landet.

Les rapporten (engelsk)

Les også: Trump fortsetter tvitring om Sverige

Sverige: En død og minst 15 skadd i trafikkulykke