Sushirestauranten Sabi Omakase får ny Michelin-stjerne
Sushirestauranten Sabi Omakase har fått en ny Michelin-stjerne i årets nordiske Michelin-guide. Maaemo beholder tre.
Fakta om Michelin-guiden
- Verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide.
- Første gang utgitt i 1900 i Frankrike av brødrene André og Edouard Michelin for å hjelpe bilister med å finne veien, få service til bilen og et hotell å sove på.
- I begynnelsen dominerte derfor bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder Michelin-guiden, men etter hvert dreide den mer mot restauranter og hoteller.
- I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.
- Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er "verdt å reise til".
- To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er "verdt å ta en omvei for".
- En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er "veldig god i sin kategori".
* "Bib Gourmand" er nivået under stjerne og gis til restauranter som serverer god mat til en anstendig pris.
* I 2015 kom Michelin for første gang med en egen guide for Norden: "Guide Michelin Nordic Cities".
* I 2016 fikk Oslo-restauranten Maaemo tre tre stjerner i Norden-guide, mens Kontrast, Statholdergaarden og Fauna i Oslo og Re-Naa i Stavanger fikk én stjerne hver. Smalhans og Restaurant Eik i Oslo fikk "Bib Gourmand"-utmerkelsen.
Den første restauranten som fikk ny stjerne under pressekonferansen i Stockholm var ikke uventet Sabi Omakaase i Stavanger.
– Jeg er virkelig overveldet av denne anerkjennelsen. Dette gir ny giv til å videreutvikle nordisk edomae. Jeg ønsker å være til inspirasjon og fremme bruken av den unike, norske sjømaten, sier sushikokk Roger Asakil Joya, som er medeier i restauranten.
I forkant av pressekonferansen ble det spekulert i om Sabi Omakaase kom til å få én eller to stjerner.
Nye stjerner (en stjerne):
- Sabi Omakase, Stavanger
- Sture, Stockholm
- 108, København
- Ti Trin Ned, Fredericia i Danmark
- Slotskøkkenet, som ligger utenfor København
- Koks, Færøyene
- Domestic, Aarhus
- Dill, Reykjavik
- Imouto, Stockholm
Maaemo beholdt sine tre stjerner, noe som er ansett som veldig prestisjefylt.
– Å få tre Michelin-stjerner er som å finne den hellige gral, sier kjøkkensjef ved Maaemo, Esben Holmboe Bang.
Bent Stiansen beholdt sin Michelin-stjerne for Statholdergaarden i Oslo, og har nå fått 20 stjerner på rad. Re-Naa i Stavanger, som fikk sin første stjerne i fjor, beholdt også denne i år. Det gjorde også Oslo-restauranten Kontrast.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMichelin-inspektørene benytter fem kriterier i bedømmingen:
- Kvaliteten på råvarene
- Håndverket - altså smaken og tilberedningen
- Personligheten - hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk
- Valuta for pengene
- Kvalitet over tid - opplevelsen skal være den samme uansett når du besøker restauranten
Michelin-inspektørene har en solid grunnutdannelse. I tillegg gjennomgår de en seks måneder lang internopplæring slik at bedømmingen skal være den samme uavhengig av hvilken inspektør som besøker restauranten. Michelin-inspektørene er anonyme slik at de får samme behandling som hvilken som helst annen gjest, og Michelin-inspektørene betaler alltid regningen sin.
Kilde: Michelin
VIDEO: Se hele pressekonferansen.