Profilert idrettsadvokat: – WADA bør droppe Johaug-anke

– RIKTIG, MEN URETTFERDIG: – Sett ut fra dagens regelverk, så er dommen riktig. Men samtidig er det blodig urettferdig at hun skal utelukkes i 13 måneder, sier den profilerte idrettsadvokaten Paul Greene.
– RIKTIG, MEN URETTFERDIG: – Sett ut fra dagens regelverk, så er dommen riktig. Men samtidig er det blodig urettferdig at hun skal utelukkes i 13 måneder, sier den profilerte idrettsadvokaten Paul Greene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske idrettsadvokaten Paul Greene mener Johaug-dommen er riktig, men viser at dagens antidopingreglement har svakheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016. Det ble da målt 13 nanogram clostebol per milliliter i urinen hennes.

10. februar ble det klart at domsutvalget i Norges Idrettsforbund har bestemt at Therese Johaug er dopingutestengt i 13 måneder.

– Sett ut fra dagens regelverk, så er dommen riktig. Men samtidig er det blodig urettferdig at hun skal utelukkes i 13 måneder. Hun burde fått én til to måneders utestengelse, men det åpner ikke WADA-koden for siden det ikke er snakk om et særskilt stoff (med lavere alvorlighetsgrad red.anm.). Dette viser noe av problemet med dagens WADA-kode, sier den amerikanske idrettsadvokaten Paul Greene til VG etter å ha lest dommen mot Johaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Johaug utestengt i 13 måneder

– Ekstremt lavt

Greene som har ført en rekke saker i Court of Arbitration for Sport (CAS), som også kalles idrettens høyesterett, mener det ut fra dagens regelverk var åpenbart at Johaug ville få en straff mellom 12 og 15 måneder.

Han sier videre at det er umulig å snakke om «ingen skyld» i denne saken, fordi det ikke holder å stole fullt og helt på det en lege sier. Det levner andre CAS-dommer lite tvil om, ifølge Greene.

Men han har altså sympati med Johaug:

– 13 nanogram er ekstremt lavt. Man er ikke engang i nærheten av å ha en prestasjonsfremmende effekt. For to-tre år siden ville man ikke engang oppdaget en så lav konsentrasjon, sier Greene til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn tror på Johaug-comeback

– Denne saken bør de la ligge

Nå håper han Det internasjonale skiforbundet (FIS) og World Anti-Doping Agency (WADA) lar være å anke dommen mot den norske langrennsstjerna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne saken bør de la ligge, sier Greene til VG.

Han mener det for WADA er lite å vinne på en anke.

Johaug har selv valgt ikke å anke dommen, og forrige uke ble det klart at påtalenemnda i Antidoping Norge ikke anker Therese Johaugs 13 måneder lange utestengelse.

Les mer: Påtalenemnda anker ikke Johaug-dom

Tidligere i måneden uttalte et finsk styremedlem i FIS at det er store sjanser for at Therese Johaugs dopingutestengelse på 13 måneder blir anket.

Les mer: – FIS eller WADA kommer til å anke Johaug-dom

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen blir stående.