De unge og de eldste har størst betalingsproblemer

1 av 4 unge shopper når de ikke har råd til det, og kvinner er verst, viser en ny undersøkelse fra Lindorff. Over 49000 unge mellom 20 og 30 år har betalingsanmerkninger.
1 av 4 unge shopper når de ikke har råd til det, og kvinner er verst, viser en ny undersøkelse fra Lindorff. Over 49000 unge mellom 20 og 30 år har betalingsanmerkninger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdom pådrar seg stadig større gjeld, viser en undersøkelse. Også gruppen over 60 år har fått større problemer. På landsbasis kommer oljefylkene dårligst ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse fra kredittselskapet Lindorff viser at én av fire unge shopper når de ikke har råd og at mange unge kjøper ting de ikke har råd til. Mange gjør heller ikke opp for seg.

-49.000 unge mellom 20 og 30 år har betalingsanmerkninger, det er stabilt fra 2015, men det urovekkende er at de skylder høyere beløp, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge.

Antall anmerkninger per person går også opp.

– Undersøkelsen viser at mange unge har kontroll, men vi ser en negativ utvikling der antall anmerkninger og beløpet de skylder går opp, sier Willumsen, som la fram den nye rapporten i Oslo torsdag.

Hun viser til at gruppen mellom 20 og 25 år skylder 41.000 kroner i snitt, og det er en økning på 9 prosent fra 2015 til 2016. Gruppen mellom 26 og 30 år skylder 75.000 kroner i snitt, det er en økning på 5 prosent i samme periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utviklingen bekymrer

– Hvis man sliter i ung alder, vil man ofte slite med dette senere i livet. Hvis man derimot lærer å ta kontroll over økonomien tidlig i livet, ser vi at de også har større kontroll senere i livet, sier Willumsen.

Undersøkelsen viser at gjeldssummene hos de fleste unge kan håndteres.

– Hvis de griper fatt i problemet, kan de få hjelp, understreker hun.

Lindorff-undersøkelsen viser også at betalingsproblemene vokser raskest blant de eldste. I gruppen over 61 år økte betalingsproblemene i perioden fra 2014 til 2016 med 11,7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnen er nok at mange sliter med å gå over fra aktivt yrkesliv til pensjonisttilværelsen med lavere inntekt. Det kan se ut til at de sliter med å justere forbruket. Mange er kanskje også blitt alene og har fått dårligere økonomi av den grunn, sier Willumsen.

Les også: Silver nedringt av fortvilte pensjonskunder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefylkene

Lindorff-undersøkelsen har også tatt for seg utviklingen på landsbasis når det gjelder betalingsproblemer.

Der ser man en klar forverring i oljefylkene, som tidligere lå godt an.

Mens befolkningen som helhet klarer seg bedre, er det stadig flere på Sør-Vestlandet som sliter med betalingsproblemer.

Vest-Agder har størst økning i antall betalingsanmerkninger med 15,3 prosent, tett etterfulgt av Rogaland og Aust-Agder. Landssnittet for øvrig ligger på 5. 8 prosent.

– Historisk sett har husholdningene i oljefylkene vært blant landets beste betalere, men denne trenden er i ferd med å snu, sier Willumsen.

Gjeld blant unge:

* 27 prosent av unge mellom 25 og 30 år har kjøpt ting de ikke har råd til, viser ferske tall.Dette gjelder 30 prosent av kvinnene og 25 prosent av mennene blant de 1000 respondentene i undersøkelsen

* 31 prosent av de spurte har opplevd å få inkassovarsel. Det gjelder 34 prosent av mennene, mot 28 prosent av kvinnene.

* Dette er de vanligste tiltakene mot betalingsproblemer: Be familie/partner om hjelp – 53 prosent. Be om betalingsutsettelse – 32 prosent. Skaffe ekstrajobb – 32 prosent. Be om nedbetalingsavtale – 23 prosent. Låne penger av kjente – 21 prosent.

* 34 prosent svarer at de har svært god oversikt over privatøkonomien, 36 prosent svarer at de har god oversikt, mens bare 2 prosent svarer "dårlig" og kun 1 prosent "svært dårlig)

*Undersøkelsen er gjort av Norstat på vegne av kredittselskapet Lindorff.

(Kilde: Lindorff)