Kjølig duell mellom Sylvi Listhaug og Hege Ulstein

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein (t.h.) møtes til debatt om temaet ytringsklima i forbindelse med konferansen "Friske meninger 2017 - Islam, innvandring og ytringsklima".
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein (t.h.) møtes til debatt om temaet ytringsklima i forbindelse med konferansen "Friske meninger 2017 - Islam, innvandring og ytringsklima". Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytringsklima og innvandring var tema da innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) møtte Dagsavisens kommentator Hege Ulstein til duell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulstein har markert seg som en hard kritiker av Listhaugs politikk og retorikk. Onsdag entret begge scenen på konferansen "Islam. Innvandring. Ytringsklima" på Håndverkeren i Oslo.

Der ble det imidlertid et nokså kjølig og langt fra ildsprutende ordkløveri.

Ulstein sier til NTB at hun var blitt invitert av Nettavisen til sitte i panel og ikke visste at hun skulle møte Listhaug i duell.

– Jeg mener at alle som deltar i innvandringsdebatten har et ansvar for å holde en saklig og faktabasert tone, sier hun.

Forsvarer bruk av "hylekor"

Sylvi Listhaug har en rekke ganger blitt kritisert for sin måte å ytre seg på, særlig i sosiale medier, der hun blant annet har omtalt sine kritikere som "hylekor". Overfor NTB forsvarer hun imidlertid ordbruken.

– Det må være lov å ta til motmæle når man mener at det går over stokk og stein. Det er viktig å si ifra. Men det er viktig å føre en saklig debatt og ta ballen i stedet for mannen, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men tar du ikke selv nettopp mannen når du omtaler meningsmotstandere som "hylekor"?

– Det har kommet veldig mange karakteristikker mot meg og dem som støtter min politikk. Da er det min fulle rett å ta til motmæle, sier Listhaug, som erkjenner at det er belastende å stå for en streng innvandringspolitikk.

Stemplet som offer

– Du blir stemplet som et ondt menneske. Men når jeg klager, får jeg beskjed om at jeg drar "offerkortet". Det er dobbeltmoral, sier hun og anklager mediene for å forskjellsbehandle folk på høyre- og venstresiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvsagt er det en forskjellsbehandling. Mediene er klart mer kritiske til dem som sitter i regjering, det er de som sitter med makten, repliserte Ulstein.

Hun fikk på sin side spørsmål om ikke det lave antallet asylankomster til Norge viser at Listhaugs politikk virker.

– Det er klart at om man har en streng innvandringspolitikk, så kommer det færre. Men flyktningstrømmen har jo ikke stoppet. Folk fryser i hjel på Europas grenser, påpekte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gammel debatt

Debatten om innvandring og integrering er slett ikke ny, minnet professor i sosialantropologi Unni Wikan om da hun innledet onsdagens konferanse.

Selv skapte hun rabalder på midten av 1990-tallet da hun gikk ut og krevde at man skulle stille krav til innvandrere, og ble stemplet som både islamfiendtlig og nazist.

– Det har sin pris å stå i debatten, sier professoren, som for 22 år siden spådde at innvandrere ville bli dagens nye underklasse.

– Dit har vi kommet. Det er et stort problem med arbeidsløshet blant innvandrere. Her må vi gjøre mer, sier Wikan, som mener et for godt velferdssystem kan motvirke integrering.

– Det blir noen ganger for lett å ta trygdeveien, sier hun.