Donald Trump vil lette på finansreguleringer:«Folkets mann mot eliten» vil svekke kontrollen med Wall Street

FINANSREGULERINGENS DØD? President Donald J. Trump undertegnet 3. februar dekretet om kritisk gjennomgang av Dodd-Frank-lovverket, hvis hensikt er å tøyle finansakrobatenes mulighet til å skape nye finanskriser.
FINANSREGULERINGENS DØD? President Donald J. Trump undertegnet 3. februar dekretet om kritisk gjennomgang av Dodd-Frank-lovverket, hvis hensikt er å tøyle finansakrobatenes mulighet til å skape nye finanskriser. Foto: Aude Guerrucci / Pool / EPA/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regler som skal beskytte USA og verden mot ny finanskrise, og forbrukerne mot at sparepengene deres skal misbrukes, mislikes av president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag utløste Trump første slag i sin krig mot finansreguleringer, skriver New York Times, om en av presidentordrene han undertegnet.

Den dreier seg om noe som heter Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act, som Obama-administrasjonen gjennomførte i 2010.

Dette regelverket har til hensikt å regulere finansaktørenes spillerom for å forhindre finanskriser og å sette forbrukernes penger i spill.

Lovverket ble satt inn etter erfaringene med finanskrisen i 2008.

Men nå ønsker Donald Trump å gi Wall Street-spekulantene større spillerom igjen.

Selv beskriver han dette som «en presidentordre for å regulere finanssystemet på en måte som beskytter forbrukere samtidig som den fremmer økonomisk vekst og jobbskaping.»

Ordren betyr ikke umiddelbar endring av lovverket, men en beskjed til finansministeren om å starte en kritisk gjennomgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt vil en såkalt Volcker-regel som forbyr banker å gjøre spekulative investeringer, komme i skuddlinjen, ifølge USA Today.

Odren varsler også mulige utskiftinger av ledere. Blant dem som ligger tynt an, er direktør Richard Cordray for ett av de viktige organene som ble opprettet med Dodd-Frank-reguleringen, Consumer Financial Protection Bureau (Byrået for finansbeskyttelse av forbrukere).