Russland bekrefter at Grande og Solhjell står på sanksjonsliste

Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande fikk ikke innvilget visum til Russland, derfor avlyser Utenriks- og forsvarskomiteen den planlagte turen til Russland.
Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande fikk ikke innvilget visum til Russland, derfor avlyser Utenriks- og forsvarskomiteen den planlagte turen til Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) ble i november i fjor oppført på en liste over norske politikere som er nektet innreise til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av en kunngjøring fra den russiske ambassaden i Oslo. Ambassaden beklager at Anniken Huitfeldt (Ap) og de andre representantene fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité har avlyst besøket i Russland torsdag og fredag. Komiteen besluttet å droppe turen fordi Grande og Solhjell ble nektet visum.

Les også: Forsvarssjefen: Russland prøver å undergrave NATO

– Støtter anti-russiske sanksjoner

Norske myndigheter er informert om hvem som ble omfattet av innreisenekten, som trådte i kraft 29. november i fjor, heter det i kunngjøringen. Det framgår ikke hvor mange andre politikere som står på listen.

Ifølge ambassaden er innreisenekten for navngitte politikere et svar på at Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland, og at Norge har hindret russere i å besøke Svalbard.

- Det er på tide at Norge vurderer hvorvidt landet vil fortsette å støtte anti-russiske sanksjoner, skriver ambassaden i uttalelsen som er lagt ut på deres Facebook-side og sendt til NTB og andre medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Moskva-tur avlyst etter visumnekt - UD protesterer

– Ikke vi som har innført sanksjoner

et er Norge og EU som har innført sanksjoner. Russlands reaksjon er bare et svar på dette, understreker Konstantin Kosatsjev, leder av utenrikskomiteen i det russiske overhuset overfor nyhetsbyrået Ria Novosti.

–Det er ikke vi som har innført sanksjoner mot parlamentarikere, det er det EU som har gjort, sier han i sitater som er gjengitt av NRK og Aftenposten.

Han sier Stortinget fikk en generell invitasjon om å sende en delegasjon til Moskva.

–Hvis Norge velger å inkludere personer som de vet vil bli nektet innreise til Russland, så er det deres sak, sier Kosatsjov, som påpeker at Norge i god tid er blitt informert om hvilke personer dette gjelder.

Russland har foreslått å fjerne reiserestriksjoner for alle parlamentarikere, både norske og russiske, men Norge har sagt nei, ifølge ham.

Les også: Helsingforskomiteen: - Mye tyder på at Russland øker presset mot Norge