Vi kaster over 350.000 tonn mat hvert år:Hvordan forlenge holdbarheten på maten?

Vi har samlet noen tips for å forlenge holdbarheten på mat. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Matsvinn er et stadig økende problem i Norge. Her får du tips til hvordan du kan sørge for at maten holder seg lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kaster over 350.000 tonn mat i året i Norge, ifølge Matvett.no. Det er verdier for nesten 20 milliarder kroner. Mateksperter oppfordrer til å kutte ned på matsvinnet, og har flere gode råd til hvordan forbrukerne kan kaste mindre mat. Visste du for eksempel at egg kan spises flere måneder etter at de har gått ut på dato?

Les også: Bransjen skeptisk til forbud mot matkasting

– Ha orden i kjøleskapet

Tips til lengre holdbarhet

  • Ha orden i kjøleskapet.
  • Kjøleskapet bør holde to til fire grader.
  • Legg fisk og kjøtt nederst hvor det er kaldest.
  • Bli kjent med kjøleskapet ditt – les bruksanvisningen.
  • La frukt og grønt ligge kjølig og mørkt.
  • Epler, bananer og tomater liker seg best alene.
  • Bløte frukter og grønnsaker kan ligge på kjøkkenbenken.
  • Pakk inn maten ordentlig, ellers blir den dårlig.
  • Behold gjerne originalemballasjen på så lenge du kan. Denne er ofte spesiallaget til maten.
  • Egg har en holdbarhet på flere måneder, selv om datomerkingen kanskje sier noe annet.
  • Bruk sansene dine! Lukt å se på maten om den er dårlig før du kaster den.

Det aller første du bør gjøre er å sjekke temperaturen i kjøleskapet – denne er nemlig alfa og omega for at maten ikke skal bli dårlig fortere enn vanlig.

Grunnregelen er ifølge Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsansvarlig i Matvett.no, at kjøleskapet skal holde mellom to og fire plussgrader.

– Det handler i stor grad også om å ha god orden i kjøleskapet, så du ikke har for mye mat og at du har den pakket tett, sier Schrøder til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel å legge kjøtt og fisk nederst i kjøleskapet hvor det er kaldest, er veldig lurt.

Bananer liker seg best alene

Også frukt og grønt må lagres riktig for å ha lengst mulig holdbarhet.

Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller at de aller fleste grønnsaker bør ligge kjølig og mørkt. Mye av grønt og frukt forderves nemlig fortere om det ligger fuktig eller i varmt klima.

– Tomater og epler bør ligge for seg selv, fordi de avgir gasser som gjør at annen frukt lettere forderves, sier Byermoen.

Hun har også et glimrende tips for dem som ofte kjøper umodne avokadoer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du legger avokadoen sammen med epler eller tomater vil den modnes fortere.

Også bananer trives best om de får ligge alene.

Hun anbefaler å oppbevare bløte grønnsaker, som agurk og tomat, på kjøkkenbenken, da disse har en tendens til å miste mye smak om de ligger kaldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere velger norsk mat

Vanskelige temperaturer

Schrøder er enig, og sier det kan være vanskelig å oppbevare frukt og grønt i norske hjem fordi de ofte skal ha en temperatur man ikke finner noe sted i hjemmet.

– Det kan bli litt for kaldt i kjøleskapet og litt for varmt på kjøkkenbenken. Grunnregelen er at vi oppbevarer nordiske grønnsaker i kjøleskapet og at man legger sydlandske frukter og sånn på kjøkkenbenken til de er modne. Da kan man eventuelt legge dem i kjøleskapet for at de ikke skal bli overmodne før man rekker å spise dem opp, forklarer hun.

Schrøder mener det er avgjørende at maten er oppbevart og pakket riktig for å at holdbarheten skal være lengst.

Hun forteller at hun lar alt av pålegg ligge i originalemballasjen med en ekstra pose utenpå.

– Det viktigste er nok at man ikke åpner og legger ting over i annen emballasje før man skal bruke maten. Det er noen som kommer hjem og tar ut ting med en gang, selv om emballasjen som produktet kommer i er ofte spesialtilpasset maten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk sansene og sunn fornuft

Cecilie Maske jobber som matrådgiver for Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Hun mener det råder en oppfatning i Norge om at mat som er gått ut på dato må kastes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler litt om å bruke sansene og sunn fornuft. Om du har en kotelettpakke liggende i kjøleskapet og den har gått ut på dato, men lukter helt fint, da trenger du ikke kaste den og kan fint bruke den, forklarer Maske.

Hvitt kjøtt, som kylling, er ifølge Maske mer ømfintlig enn rødt kjøtt, men sistnevnte kan godt ligge over datoen uten å bli dårlig.

– Det gjelder i grunn å være nøye på emballasjen og oppbevaringen, sier Maske.

Mange vet kanskje ikke at norske egg er såpass friske at de kan være holdbare i flere måneder, til tross for at disse også har en «best før»-dato.

– Det er mye lenger holdbarhet på egg enn det som står på pakkene, og det er fordi vi er pålagt å følge EUs regler for datomerking. Vi har veldig friske egg i Norge, vi har ikke de problemene med salmonella som de har i andre land. Har man eggene oppbevart i esken sin i kjøleskap har de en holdbarhet på flere måneder, forklarer Maske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dansker og svensker mer opptatt av egen mat

– Alternativ bruk av råvarer viktig

Anne Marie Schrøder syns det er altfor lett å kaste mat som vi tror er dårlig, og er enig med Maske om at forbrukerne bør bli enda bedre til å bruke sansene sine hva gjelder dårlig mat.

– Vi tror vi ikke kan bruke en bløt tomat til noe fordi vi ikke kan ha den i salaten, men den alternative bruken av råvarene er minst like viktig, sier hun.

Overmodne grønnsaker og frukt lett kan brukes i blant annet gryter og supper for mer sødme, forklarer Schrøder.

– Den er ikke dårlig før det er mugg på den, sier hun til ABC Nyheter.

Les også:

Grønt lys for plantebasert matemballasje

For lite mat fra dyr kan øke gravides risiko for tidlig fødsel

Priskrig på mat ga papiravisene et løft