Husholdningenes gjeld fortsetter å stige

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorøkonom i DNB, Kyrre Aamdal, tror dette har sammenheng med boligprisveksten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 3.057 milliarder kroner ved utgangen av desember. Tolvmånedersveksten var 6,4 prosent fram til utgangen av desember, opp fra 6,3 prosent måneden før, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 4,8 prosent fram til utgangen av desember, ned fra 5,0 prosent måneden før.

Publikums innenlandske bruttogjeld (K2) er delt opp i gjelden til husholdninger, kommunesektoren og ikke-finansielle foretak.

Seniorøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal, tror tolvmånedersveksten i husholdningenes gjeld henger sammen med utviklingen i boligmarkedet.

– Det er nærliggende å tro at dette henger sammen med prisveksten i boligmarkedet. Økte boligpriser bidrar til økt lånevekst. Det har ikke vært stor vekst omsetningen av boliger de siste månedene, men når prisene stiger såpass mye, øker også lånebehovet, sier Aamdal til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror også at boligprisveksten fører til at flere låner opp for å finansiere andre ting, som biler og lignende.

Les innlegg: Det er ingen skam å dø med gjeld

– Bekymringsverdig

Aamdal mener også det er verdt å merke seg det var en lav vekst i husholdningens disponible inntekt i fjor, og at gjeld som andel av inntekt har steget.

– Tallene for desember viser at kredittveksten også har steget. Vi ser at husholdningens gjeld er høy. Det er en risiko at det kan forsterke tilbakeslagene i norsk økonomi dersom det kommer et uventet sjokk. Sånn sett er det bekymringsverdig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorøkonomen forklarer at gjeldsveksten svinger litt fra måned til måned, og at veksten fra november til desember (0,1 prosentpoeng) ikke var veldig høy. Men at desembertallet understøtter bildet av en tiltakende vekst som har vart siden juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da lå tolvmånedersveksten på 5,9 prosent.

Les også: Dobling i tvangsinnkreving av gjeld

Sentralbanksjefen bekymret

Før jul uttrykte også sentralbanksjef Øystein Olsen bekymring for gjelden til norske husholdninger.

– Norske husholdninger øker stadig gjelden sin, og vi er nå på et historisk høyt nivå. Husholdningene i Norge har veldig høy gjeld i forhold til andre land, sa Olsen til ABC Nyheter.

Ifølge Olsen går det an å forklare hvorfor boligprisene stiger.

– Boligprisveksten kan forklares med forhold på tilbuds- og etterspørselssiden, og en lav rente er en del av det siste. Men når boligprisene vokser så kraftig, vil det kunne komme en reaksjon tilbake. På ett eller annet tidspunkt vil dette bremse og boligprisene vil kunne falle. Og hvis de faller kraftig, vil det kunne sette enkelte husholdninger som har strukket gjelden sin langt for å ha råd til sin bolig i en vanskelig situasjon, sier Olsen som også åpner for at det finnes andre forklaringer på boligprisveksten.

Les også:

Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

– Vi må belage oss på høyere renter fremover