Trump: Makten til folket

Se Trumps første tale som president her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin aller første tale som president slo Donald Trump fast at makten skal overføres fra det politiske etablissementet i Washington til det amerikanske folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne seremonien har en helt spesiell betydning. Ikke bare skal den overføre makt fra en administrasjon til en annen, fra et parti til et annet, men også fra Washington DC til dere, folket, sa Trump i sin tale under innsettelsesseremonien i regnværet utenfor kongressbygningen fredag.

Han takket Barack og Michelle Obama for samarbeidet etter valgseieren og fram til innsettelsen og slo fast at USA står foran en stor nasjonal oppgave i det han beskrev som gjenoppbyggingen av landet.

– Vi vil avgjøre USAs og verdens gang for mange år framover. Vi står overfor utfordringer, men vil få jobben gjort, sa Trump.

– Vi skal utslette radikal islamisme

Radikal islamisme skal utslettes fra jordens overflate, slo Donald Trump fast i sin første tale som president.

Trump snakket om en ny nasjonal stolthet og sa at amerikanere av alle hudfarger blør det samme røde, patriotiske blod. Den nye presidenten lovet å få USA til å skinne og slo fast at landet «aldri skal bli ignorert igjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Amerika vil vinne igjen, vinne som aldri før, sa Trump.

Han lovet at jobbene skal tilbake, at grensene skal trygges, at velstanden reises og drømmene oppfylles for innbyggerne på hele det amerikanske kontinentet. Trump framholdt videre at amerikanere flest skal bort fra stønader og over i jobb og kom med en rekke løfter om investeringer i infrastruktur over det ganske USA.

Amerika først for Trump

I sin innsettelsestale lovte Donald Trump å sette USA først – America First. Og USA skal begynne å vinne igjen som aldri før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette øyeblikket hører til dere. Dette er dagen deres, deres feiring, dette, USA, er deres land, sa han.

Trump tegnet et dystert bilde av USA slik det framstår nå, med et elendig utdanningssystem og gjenger og narkotika som dominerer i byene.

– Dette opphører nå, akkurat nå, sa han og pekte på at USA i årevis har subsidiert utenlandsk industri på bekostning av amerikansk industri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gjort andre land rike mens vår rikdom har forsvunnet utover grensene, sa han.

– Trump hever seg over politikken

Donald Trump hever seg over det partipolitiske og fristiller seg på sett og vis også fra sitt eget republikanske parti, sier retorikkprofessor Berit von der Lippe.

Hun synes det er vanskelig å avgjøre om Trumps første tale som president var god eller ikke.

– Alt handler jo om hvilket syn man har på Trump i utgangspunktet, sier hun.

– Men han prøver åpenbart å heve seg over det partipolitiske og kaller det han representerer for en bevegelse. Langt på vei kritiserte han i praksis sine forgjengere som president og fristilte seg selv fra eget parti, sier von der Lippe.

Hun legger til at han i talen prøvde seg på rytmiske og magiske elementer kjent fra retorikken og merket seg at han snakket om å gjenskape den amerikanske drømmen og bringe den tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse: Kan Trump gjøre «America great again?»

Opptøyer i Washington

Flere enn 90 demonstranter er pågrepet av politiet etter nye opptøyer i Washington fredag kveld norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anti-Trump-aktivistene prøver å ta seg fram til paraderuten som går fra Kongressen til Det hvite hus. I alt skal det være mer enn 1.000 demonstranter i gatene.

Allerede i morgentimene fredag forsøkte aktivister å sperre en rekke av portene inn til den store innsettingsseremonien i nærheten av kongressbygningen, mens væpnet politi forsøkte å hjelpe frammøtte som hadde billetter.

Koalisjonen DisruptJ20, som har sitt navn fra datoen da innsettelsen finner sted, varslet på forhånd at de vil gjøre alt de kunne for å stanse seremonien, men et stort politioppbud sørget for at den ble gjennomført som planlagt.

Likevel rådet kaos i enkelte gater utover formiddagen, mens svartkledde aktivister knuste vinduer og ble jaget av politiet, som tok i bruk pepperspray for å få kontroll over situasjonen.