Stemmer:Det er ingen skam å dø med gjeld

Flere går inn i pensjonistenes rekker med gjeld.
Flere går inn i pensjonistenes rekker med gjeld. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har en kollega som sier følgende: «Når jeg dør, skal mine barn føle ekte sorg. Det skal ikke være så mye som én krone igjen!». Du trenger ikke dra den like langt, men det er lov å tenke på seg selv – særlig i pensjonstilværelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen
Knut Dyre Haug er pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand
Knut Dyre Haug er pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand

Undersøkelser fra blant andre SIFO viser at det fortsatt er mange nordmenn som ønsker å være gjeldfrie innen livets slutt. Vi er oppdratt til å tenke at vi skal være gjeldfrie til pensjonsalderen og etterlate oss et plettfritt bo til neste generasjon.

Det er ikke noe galt i dette, men jeg vil foreslå å se på dine verdier på en mer kreativ måte. Man snakker ofte om å sette verdiene i arbeid. Slik kan man også tenke om midlene i en storfamilie. Har du økonomisk overskudd, er det bedre å dele noe av dette med dine barn når de er i ferd med å etablere seg, fremfor at de får arven når de selv kommer godt opp i årene og har fått god råd. Gitt at disse midlene benyttes til investeringer av varig verdi, og da typisk bolig, vil dette gi neste generasjon økonomisk hjelp når de trenger det som mest. De kan komme seg inn i boligmarkedet tidligere og kanskje slippe å ta opp dyre topplån. Slik kan du oppleve at barn og kanskje barnebarn får glede av dine penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge har de fleste høy bostandard. Boligprisene går til værs, det bygges flere hytter enn noen gang tidligere, og torsdag kveld er flyplassene fulle av folk som skal på en av sine mange helgeturer til utlandet. Flott, men det er en liten hake: En del av dette er lånefinansiert. Våre undersøkelser viser at halvparten av dagens pensjonister drar med seg gjeld inn i pensjonstilværelsen. Så mange som halvparten av de som oppgir at de har gjeld hadde egentlig tenkt å være gjeldfrie, men endte altså opp med å ha gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig ser vi at antallet med betalingsvanskeligheter øker kraftig, ikke minst for de som er rundt pensjonsalder. Hvorfor er det blitt slik? En årsak kan være at for mange ikke vet hvor mye pensjon de får å leve av. Dersom vi sier at en halvering av månedlig inntekt etter overgang til pensjon er realistisk for mange, tar vi ikke for hardt i dessverre. Lånene du tar opp, må kunne betjenes også som pensjonist. Dette gjelder også hvis det triste skulle hende, at en av dere faller fra. Pensjon arves normalt ikke, så da blir det bare en pensjon å betale alle faste kostnader med. Så trist det enn er å tenke på, må man ta høyde for slike scenarier. Å ha gjeld inn i pensjonsalderen er helt greit, men selv ikke her er det lurt å ha for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God planlegging må til, og heldigvis er tilbudet der. Alle pensjonsleverandørene og NAV tilbyr gode kalkulatorer som gir deg trygge prognoser over hva du kan forvente i pensjon. De bygger på kjente opplysninger om deg, fra NAV og arbeidsgiverne. Du logger deg inn med Bank ID og legger inn hva du tror om de neste årene og på en-to-tre får du et bilde av din økonomiske fremtid. Har du ikke forsøkt ennå? Da har du noe å glede deg til!

Nordmenn har enorme verdier i bolig og hytte. Så mye som rundt 60 prosent av vår private formue er bundet i dette. Selvsagt representerer dette en reserve du kan benytte som et tilskudd til pensjonen din. Vanlige lån, eller kanskje et rammelån, kan være aktuelt, men det finnes også alternativer der du hverken betaler renter eller avdrag, men som vokser underveis. Dette kan være en måte å sette din kapital «i arbeid» på. Du får et tilskudd til din løpende pensjon basert på egen sparing gjennom boligen. Vær imidlertid klar over at beløpet du kan låne normalt er lavere enn dersom du tar opp et ordinært boliglån, samt at renten er noe høyere.

Les også:

Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

Mange bør vurdere høyere aksjeandel på innskuddsordningen sin

DNB lanserer nytt fondsprodukt: «Lev Mer»