Letingen etter Malaysia Airlines-fly innstilles

Leting etter det savnede flyet MH370 fra et Orion-fly over Indiahavet i 2014. Foto: Rob Griffith / AP / NTB scanpix
Leting etter det savnede flyet MH370 fra et Orion-fly over Indiahavet i 2014. Foto: Rob Griffith / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten tre år etter at Malaysia Airlines MH370 forsvant, har Australia, Malaysia og Kina innstilt undervannssøket etter flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

esten tre år etter at Malaysia Airlines' MH370 forsvant, har Australia, Malaysia og Kina innstilt undervannssøket etter flyet.

Senteret i Australia som koordinerer letingen, opplyste tirsdag at arbeidet offisielt er avsluttet. I løpet av årene som er gått siden ulykken, har letemannskapene saumfart et havområde på 120.000 kvadratkilometer vest for Australia.

– Beslutningen om å innstille undervannssøket har ikke vært enkelt, og den er ikke blitt tatt uten en følelse av sorg, heter det i uttalelsen.

Les også: MH370: Ingen mistanker mot noen om bord

Sinte pårørende

Beslutningen blir imidlertid mottatt med sinne av de pårørende av passasjerene som forsvant.

Landene som er involvert, har plikt til å fortsette letingen, sier gruppa Voice370 som taler for de pårørende.

– Kommersielle fly kan ikke bare få lov til å forsvinne uten spor, heter det i en uttalelse fra gruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen gruppe som består av kinesiske pårørende, er enda skarpere i sin kritikk. De mener etterforskningen har vært utilstrekkelig, og at myndighetene må bevilge mer penger til letingen.

La om kursen

Det antas at flyet med 239 mennesker om bord styrtet i Indiahavet etter å ha lagt om kursen på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars 2014. Hvorfor flyet snudde, er fortsatt et mysterium.

En rapport konkluderte i fjor med at piloten styrtet det med vilje, men dette er ikke bekreftet.

Søsteren til flygeren er en av dem som reagerer med sinne på at letingen innstilles, bare dager etter at myndighetene sa de var sikre på at flyet befinner seg i leteområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener at broren hennes dermed aldri blir frikjent for mistanken om at han var skyldig.

Les også: Rapport: MH370 er ikke i leteområdet

Dyreste noensinne

Leteoperasjonen er den dyreste og mest komplekse som noen gang er gjennomført for å finne et fly. Prisen tilsvarer 1,4 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte eksperter mener letingen har foregått i feil område og burde vært flyttet lenger nord. Australske myndigheter har imidlertid utelukket dette.

– Det er ikke avdekket informasjon som kan avgjøre nøyaktig hvor flyet befinner seg, heter det i uttalelsen fra det australske senteret.

Vrakrester som har drevet i land på Madagaskar og Reunion, har bekreftet at flyet styrtet og at letingen har foregått i riktig hav. Skip, fly og ubemannede ubåter er blitt brukt i leteoperasjonen.