USA vinker farvel til «Luftens dronning» – Boeing 747

Foto: Anonymous / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens nest største passasjerfly, Boeing 747, pensjoneres av USAs to største flyselskap, United Airlines og Delta Airlines. Dermed er en flyepoke over i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boeing 747 hadde sin første kommersielle flyvning i 1970 og var to og en halv ganger større enn forgjengeren Boeing 707. Flytypen beholdt rekorden for flest passasjerer i 37 år fram til 2007.

Nå er eventyret over for den trofaste sliteren, også kalt «Queen of the Skies», i to av USAs største flyselskap.

Allerede i oktober 2017 fases selskapets Boeing 747 ut for godt i USA tredje største flyselskap, Unites Airlines, ifølge CNN. Det samme gjør USA nest største flyselskap, Delta Airlines, i løpet av 2017.

Les også: Dette er verdens farligste flyplass

«Pommes frittes uten ketchup»

American Airlines bruker ikke denne flytypen. Dermed er det over og ut for den unike arbeidshesten i amerikansk luftfart.

«Amerikanske flyselskaper uten Boeing 747 er litt som pommes frites uten ketchup. Jada, kan du gjøre det, men det er bare ikke det samme», skriver CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Boeing 747 ble introdusert var det en utbredt oppfatning at supersoniske fly snart ville ta over for passasjertrafikken. Det var derfor ikke ventet at modellen ville bli særlig langlivet.

Så feil kan man ta. Men nå er det over. I hvert fall i USA.

Les også: Slik får du billige flybilletter

«Bittersøt milepæl»

«Det er en bittersøt milepæl. Så dypt forbundet som vi alle er til dette ikoniske flyet, er tiden kommet for å pensjonere våre 747-maskiner. Vi sier nå farvel til himmelens dronning, som har vært en del av vår flåte siden vi først fløy flyet mellom California og Hawaii i 1970», sier presidenten i United Airlines, Scott Kirby, ifølge USA Today. Kirby lover en smidig overgang til andre flytyper.

Les også: Derfor bør du reise på en tirsdag