– Russland har video som kan brukes til å presse Trump

Russland skal sitte på sensitiv informasjon som kan brukes mot påtroppende president Donald Trump. Det er ikke kjent hva slags opplysninger det er snakk om. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Russland skal sitte på sensitiv informasjon som kan brukes mot påtroppende president Donald Trump. Det er ikke kjent hva slags opplysninger det er snakk om. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk etterretning skal ha informert Donald Trump om påstander om at Russland sitter på videoopptak av Trump som kan brukes til å presse ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstanden om den kompromitterende videoen, som skal vise Trump sammen med flere prostituerte på et hotellrom i Moskva, er å finne i en rapport skrevet av en tidligere britisk etterretningsagent.

Trump ble informert om saken av USAs øverste etterretningssjefer i forrige uke, melder CNN , Buzzfeed og flere andre amerikanske medier.

Her fikk Trump også en rapport om det etterretningssjefene mener var russiske forsøk på å hjelpe ham i valgkampen.

Benekter

Trump og medarbeiderne hans avviser påstandene om den angivelige videoen.

– Falske nyheter – en komplett politisk heksejakt!, skrev USAs påtroppende president på Twitter tirsdag.

Onsdag fulgte han opp i sedvanlig stil og med store bokstaver.

– EN KOMPLETT OG TOTAL FABRIKASJON, RENT TØV, skriver Trump på Twitter.

– JEG HAR INGENTING MED RUSSLAND Å GJØRE – INGEN AVTALER, INGEN LÅN, INGENTING!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for ledelsen i Russland benekter også at russisk etterretning er i besittelse av en kompromitterende video med Trump.

– Kreml har ikke kompromitterende opplysninger om Trump. Disse påstandene er helt uriktige og et åpenbart forsøk på å skade våre bilaterale forbindelser, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Betalt av Trumps motstandere

Påstanden om den kompromitterende videoen er å finne i en privat etterretningsrapport, som skal ha blitt utarbeidet av en tidligere britisk etterretningsagent som opprinnelig ble hyret av republikanske motstandere av Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere skal mannens informasjonsinnhenting ha blitt finansiert av Det demokratiske partiet. Påstandene i rapporten er ikke bekreftet, og de har angivelig vært kjent for amerikanske politikere, etterretningsfolk og journalister i flere måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CNN skriver at det amerikanske føderale politiet FBI nå har gjort en nærmere vurdering av den britiske eksagenten og konkludert med at han og nettverket hans er troverdige.

– Obama informert

De amerikanske etterretningssjefene skal ha vurdert anklagene som såpass alvorlige at de mente Trump burde vite om dem. Også president Barack Obama har fått sammendraget av anklagene, ifølge flere medier.

Amerikansk etterretning mener Russland har stått bak hacking rettet både mot Demokratene og Republikanerne – men bare offentliggjort informasjon som kunne skade Demokratene. Motivet skal ha vært å hjelpe Trump i valgkampen.

Hvis påstandene i den private etterretningsrapporten stemmer, kan de være eksempler på potensielt skadelig informasjon om Trump som russerne har latt være å offentliggjøre.

Mottok informasjon

I den private rapporten hevdes det også at Trump og medarbeiderne hans i flere år har mottatt informasjon om Hillary Clinton og andre politiske motstandere fra russisk etterretning.

Under en høring i Senatet tirsdag ble FBI-sjefen James Comey spurt om FBI etterforsker mulige forbindelser mellom Russland og Trumps valgkampmedarbeidere. Comey ønsket ikke å kommentere saken, noe som fikk flere demokratiske senatorer til å reagere.