Priebus tror Trump aksepterer hacking-rapport

USAs påtroppende president Donald Trump har akseptert etterretningstjenestens konklusjon om hvem som sto bak cyberangrepene i forkant av det amerikanske presidentvalget. Foto: AP / NTB scanpix.
USAs påtroppende president Donald Trump har akseptert etterretningstjenestens konklusjon om hvem som sto bak cyberangrepene i forkant av det amerikanske presidentvalget. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps stabssjef tror den påtroppende presidenten har akseptert etterretningstjenestens konklusjon om at Russland sto bak cyberangrep før valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med Fox News søndag sier Reince Priebus at han tror Trump har akseptert konklusjonen om at Russland sto bak cyberangrep som hadde som mål å forstyrre det amerikanske presidentvalget.

Fakta om hackersaken i det amerikanske valget

• 6. januar ble en nedgradert amerikansk etterretningsrapport offentliggjort. I rapporten heter det at Russlands president Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA.

• Etterretningsrapporten slår fast at russiske myndigheter forsøkte å undergrave valgkampen til Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slik at republikaneren Trump skulle vinne valget.

• Ifølge rapporten var Russlands inngripen ikke bare begrenset til hacking, men omfattet også propagandakampanjer som spredning av falske nyheter.

• Store mengder stjålne eposter fra Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta ble offentliggjort på WikiLeaks og andre nettsteder.

• 7. oktober 2016, samme dag som nettstedet WikiLeaks offentliggjorde de første epostene fra Podesta, gikk Obamas regjering og USAs etterretningssjef ut og sa at Russland sto bak en omfattende kampanje for å påvirke det amerikanske presidentvalget. Alle USAs 16 etterretningsetater stilte seg bak uttalelsen.

• Kreml har benektet alle anklagene.

• Mange av Trumps partifeller i Det republikanske partiet har støttet kravet om en gransking.

Priebus sier at Trump kommer til å be etterretningstjenestene komme med anbefalinger om mulige reaksjoner. Basert på anbefalingene «kan tiltak treffes», sier han.

I de delene av den amerikanske etterretningsrapporten som ble offentliggjort fredag, anklager CIA, FBI og NSA Putin for å ha gitt ordre om en «påvirkningskampanje» under det amerikanske presidentvalget.

Priebus benyttet også intervjuet til å kritisere Demokratene, og han sa at FBI hadde advart Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) om mulig hacking av eposter.

– Undervurderte

Målet med hackingen skal ha vært å undergrave den amerikanske allmennhetens tillit til den demokratiske prosessen og hjelpe Donald Trump med å vinne valget ved å sverte Hillary Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: – Bare tullinger er mot et godt forhold til Russland

Avtroppende president Barack Obama sier i et intervju med TV-kanalen ABC at han undervurderte innvirkningen feilinformasjon og hacking kan ha. Obama oppfordrer videre Trump til å utvikle et tett og godt forhold til etterretningstjenesten.

– Hvis vi ikke er årvåkne kan fremmede stater påvirke den politiske debatten i USA på måter som kanskje ikke hadde vært mulig for ti, 20 eller 30 år siden, sier Obama i intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama sier det er delvis på grunn av måten nyheter formidles på, og delvis på grunn av skepsis til mediene.

Påvirkningskampanjens eventuelle innvirkning på valgresultatet kommer ikke fram i rapporten.

Les også: Rapport: – Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

– Årets latter

En bølge av hån har preget russiske reaksjoner på den amerikanske etterretningsrapporten. Spesielt på sosiale medier er tonen hånlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for den statlig finansierte russiske TV-stasjonen RT, Margarita Simonjan, takker i et Twitter-innlegg de amerikanske etterretningstjenestene for «årets latter».

Hun blir i rapporten utpekt som et propagandaverktøy for president Vladimir Putin. Selv journalisten Aleksej Kovalev, som ofte har kritisert Simonjan og RT, mener at USA overdriver TV-selskapets rolle.

«De er ikke deres erkefiende, Amerika. Slapp av», skriver han på Twitter.