Dette kan spare deg for tusenlapper i forsikring

Betaler du for flere kilometer enn du faktisk kjører? Da kan det være penger å spare.
Betaler du for flere kilometer enn du faktisk kjører? Da kan det være penger å spare.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange kjører mindre enn de betaler for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsikring er en betydelig kostnad for alle som har bil.

Her varierer også prisene mye: Alt etter hva slags bil du har, hvor du bor og ikke minst, hvor mye bonus du har opptjent.

Men det er også andre ting som spiller inn. Én av fem forsikringskunder kjører faktisk mindre enn det de betaler for. Sjekk kjørelengden din og få billigere forsikring.

10-12 prosent lavere premie

En av Norges største aktører på bilforsikring, If, har analysert sine kundedata og kommet frem til at rundt 20 prosent av kundene kunne justert kjørelengden de har oppgitt til et lavere nivå.

For en helt gjennomsnittlig forsikringskunde med en fire år gammel VW Golf utgjør dette en årlig redusert premie på mellom 800 og 1.100 kroner, eller 10-12 prosent lavere totalpremie.

– Dette viser at det er smart å gå gjennom forsikringene sine. Da kan du både avdekke eventuelle mangler, men også spare penger på dekning du ikke har behov for, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så enkelt får du varmere bil i vinterkulda

(Saken fortsetter under)

VW Golf
VW Golf

Avtalt årlig kjørelengde

I dette eksempelet har de brukt en 50 år gammel sjåfør, bosatt i en norsk by med full bonus. Har du dyrere bil eller lavere bonus vil besparelsen på å redusere den årlige kjørelengden bli enda høyere. Besparelsen er nemlig en prosentvis andel av totalpremien du har.

For mange kan en sjekk av kilometerstanden derfor spare dem for flere tusenlapper årlig på bilforsikringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Din avtalte årlige kjørelengde står oppgitt i forsikringsbeviset. Der finner du også informasjon om hvor mange kilometer du maksimalt kan kjøre innen en gitt dato.

Les også: Antall hestekrefter i bilene øker kraftig

12.000 er «vanlig»

– Når du kan redusere forsikringspremien din med 10-12 prosent burde det være grunn god nok for å notere denne kjørelengden på en gul lapp eller på mobiltelefonen din. Kjører du mindre så melder du fra og kan bruke pengene på noe annet. Dette kan du melde inn når som helst i løpet av året, sier Ifs informasjonsdirektør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lengre kjørelengde betyr dyrere forsikring fordi risikoen for en bilskade øker jo lengre du kjører. Sjansene for at du havner i en ulykke eller får en skade på bilen øker rett og slett med hvor mye den er i bruk.

If regner 12.000 kilometer i året som et greit valg for en familiebil som er «normalt» mye i bruk, både til daglig småkjøring og en og annen langtur.

Mange av de mindre bilene, som ofte brukes som en bil nummer to eller en bil til småkjøring, går derimot ofte mye kortere, ned mot 8.000 kilometer årlig.

Les også: Skoda Kodiaq: Her får du MYE plass for pengene

Noen kjører lengre

– Vi ser at behovet for å endre kjørelengden på forsikringen ofte oppstår i forbindelse med flytting, ved kjøp av en bil nummer to eller andre faktorer som påvirker dine kjørevaner og bruk av bilen vesentlig, sier Ifs informasjonsdirektør

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beregninger fra If viser også at rundt 20.000 norske bilister kjører lengre enn hva de er forsikret for.

– Da må du gi beskjed til forsikringsselskapet ditt om at kjørelengden er overskredet. Det betyr vanligvis ikke annet enn at premien din blir noe større neste gang du får den, sier Berge.

Les også:

Vil la «personlig tjener» fylle drivstoff og vaske bilen

Derfor er dette tallet så viktig

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no