– Mindreårige rømmer mottak og går under jorden

ILLUSTRASJONSFOTO: Mindreårig asylsøker på mottak.
ILLUSTRASJONSFOTO: Mindreårig asylsøker på mottak. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruken av tidsbegrenset opphold fører til frykt hos enslige mindreårige som «går under jorden», ifølge Vergeforeningen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter kunne i går fortelle hvordan UDI i 2016 stemplet rekordmange asylsøknader fra enslige mindreårige med «midlertidig».

316 av 2239 asylsøkere mellom 16 og 18 år fikk i 2016 en tidsbegrenset oppholdstillatelse som strekker seg frem til de fyller 18 år. I 2015 fikk kun 15 av 1165 den samme tidsbegrensede tillatelsen.

295 av barna kommer fra Afghanistan. Norske utlendingsmyndigheter mener det er trygt å returnere til Afghanistan når de blir 18 år og kan «klare seg selv».

– Det er en uholdbar situasjon å leve i. De teller ned til 18-årsdagen sin, og en redsel ligger i bunn i livene deres. Mange av de mindreårige har flyktet fra hjemlandet fordi livene deres er i fare. De har på mange måter resignert og mister livsglød, sier nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, til ABC Nyheter.

Les også: Venstre: – Dette er ikke i tråd med Stortingets vedtak

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat
Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat

– Går under jorden

Hun og andre verger kjenner til mange unge med tidsbegrenset opphold som går «under jorda i Norge» eller forlater landet.

– Det er mange som rømmer fra mottakene og ut på gata i Norge.

Statistikk fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at 212 enslige mindreårige forsvant fra mottak i perioden januar til slutten av november i fjor.

126 av de forsvunne enslige mindreårige har fortsatt ukjent oppholdssted.

21 av de som forsvant i 2016 og har ukjent oppholdssted hadde en begrenset tillatelse fra myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 var det kun én mindreårig med tidsbegrenset tillatelse som forsvant fra mottaket.

I 2015 var det 1165 enslige mindreårige som fikk asylsøknaden behandlet, i 2016 var tallet 2049.

– Lever uten mat og penger

Mange av de som har forlatt landet har fortsatt kontakt med sin verge i Norge.

– Vi har kontakt med dem på sosiale medier og telefon. De ringer oss og er fortvilte, barna lever under svært dårlige forhold. Vi har hørt om mindreårige som lever under broer i Paris, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De lever uten mat og penger, og for mange er prostitusjon den eneste muligheten for å overleve, med de konsekvensene det medfører. Dette holder jeg norske myndigheter direkte ansvarlige for, sier nestlederen.

Hun sier de fleste som flykter fra Norge reiser til Tyskland, Frankrike eller Italia.

Bakgrunn: Rekordmange asylbarn får tidsbegrenset opphold

Barneombudet: – Forsvinner fra mottak

Tirsdag kritiserte Barneombud Anne Lindboe bruken av tidsbegrenset opphold. Hun peker som Johannessen på at mange føler usikkerhet og kan forsvinne før tillatelsen går ut.

– De blir et lett offer for menneskesmuglere og er i risikosonen, for radikalisering. De er sårbare for rekruttering til radikale miljøer.

Les saken: UDI ber Listhaug revurdere behandlingen av enslige asylbarn

Tidsbegrenset opphold

Utlendingsforskriften § 8-8 gir begrenset oppholdstillatelse til enslige mindreårige asylsøkere over 16 år som får opphold på grunn av mangel på forsvarlig omsorg ved retur.

I loven heter det at enslige mindreårige asylsøkere som har fylt 16 år på vedtakstidspunktet og som ikke har annet grunnlag for opphold enn at norske myndigheter anser at søkeren er uten forsvarlig omsorg ved retur, kan gis oppholdstillatelse til fylte 18 år.

Det har vært lov å gi tidsbegrenset opphold som ikke kan fornyes siden 2009 da de rød-grønne regjerte. Tidligere har det ikke vært vanlig å gi det til mindreårige under 17, men det siste året har UDI brukt det i mye større grad enn tidligere.

En viktig årsak er at Norge har erklært en rekke området i Afghanistan for trygge.