Skatteetaten avslørte svindel for 350 millioner kroner

Skatteetaten har stanset et forsøk på å svindle til seg 350 millioner kroner. – Da situasjonen i Danmark ble kjent, var det naturlig å undersøke om Skatteetaten kunne ha blitt utsatt for samme type svindelforsøk, sier Line Wilberg.
Skatteetaten har stanset et forsøk på å svindle til seg 350 millioner kroner. – Da situasjonen i Danmark ble kjent, var det naturlig å undersøke om Skatteetaten kunne ha blitt utsatt for samme type svindelforsøk, sier Line Wilberg. Foto: Bård B. Løvvig/ Skatteetaten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2013 klarte man å svindle myndighetene for 580.000 kroner. Ti andre forsøk på å få utbetalt til sammen 350 millioner kroner ble derimot stanset, bekrefter Skatteetaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2015 ble en gigantisk skattesvindel avslørt i Danmark. En tidligere bankansatt brite hadde klart å urettmessig få utbetalt astronomiske 12,3 milliarder danske kroner.

– Det var med bakgrunn i medieomtalen i Danmark at vi iverksatte en gjennomgang av området for å se om vi kunne være utsatt for lignende svindel, sier Line Wilberg, seksjonssjef for analyse og metode i Skattedirektoratet, til ABC Nyheter.

– Da situasjonen i Danmark ble kjent, var det naturlig å undersøke om Skatteetaten kunne ha blitt utsatt for samme type svindelforsøk, sier Wilberg.

Brite etterforskes

Det er nyhetskanalen DR, danskenes NRK, som har ført an i avsløringene av britiske Sanjay Shah og hans selskap Solo capital som klarte å få utbetalt det enorme beløpet - om lag 15 milliarder norske kroner - i perioden 2012-2015.

Britiske Sanjay Shah skal være mannen bak den mistenkte gigantsvindelen. Han har flyttet til Dubai etter at etterforskningen startet.
Britiske Sanjay Shah skal være mannen bak den mistenkte gigantsvindelen. Han har flyttet til Dubai etter at etterforskningen startet.

Det var i august 2015 at danske myndigheter fikk tips fra Storbritannia om at 189 amerikanske pensjonsselskaper og 29 selskap med adresse i Malaysia, uberettiget skal ha fått utbetalt de mange milliardene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bak alle disse selskapene står samme mann - Sanjay Shah. Han er under etterforskning i Danmark, men flyttet til Dubai da den mistenkte svindelen ble avslørt og man regner ikke med å få ham utlevert.

Like før jul sendte DR et dokumentarprogram om svindelen. Her avsløres det også at samme mann skal ha stått bak lignende forsøk mot en rekke europeiske land, blant annet Belgia og Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble gjort undersøkelser for å kartlegge rutiner og finne ut om norske skattemyndigheter var utsatt for samme svindel, sier Skatteetatens seksjonssjef Line Wilberg til ABC Nyheter.

Les også: Vil sperre rundt 4.000 norske betalingskort etter svindel

Hun vil ikke bekrefte at det er Shah som står bak forsøkene på å svindle til seg 350 millioner norske kroner.

– På grunn av taushetsplikt kan vi ikke si noe om aktører i saken fra 2013, eller i de forsøkene på svindel som vi avdekket, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Danmark har svindelen utnyttet muligheten til å kreve tilbake innbetalt skatt for aksjer en eier som utenlandsk selskap i Malaysia eller et av USAs pensjonsfond.

Det norske systemet er annerledes, men her til lands har man forsøkt å utnytte søknader om refusjon av kildeskatt på en lignende måte. Men i motsetning til i Danmark kan norske skattemyndigheter sjekke at refusjonssøkerne faktisk har blitt trukket kildeskatt og hvor mye som er trukket i kildeskatt.

Bruker falske dokument

«Svindelen har foregått ved at aktører fremmer urettmessige krav om refusjon basert på falske dokumenter via selskaper som har spesialisert seg på å søke refusjon på vegne av kunder (såkalte reclaimselskaper). Svindelforsøkene består i at kravet er grunnløst og at dokumentasjonen for å få refusjon er falsk», skriver skatteetaten i en skriftlig redegjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har styrket kontrollen blant annet ved at opplysninger nå i større grad kryssjekkes i våre registre, sier Line Wilberg som ikke utelukker at det vil skje nye svindelforsøk:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil alltid kunne oppstå nye metoder for svindel så vi må kontinuerlig være på vakt. Vi mener å ha et forsvarlig og godt kontrollregime for behandlingen av refusjonssaker, sier hun og fortsetter:

– Skatteetaten har fulgt de rutiner vi har når vi avdekker denne type saker og har rutinemessig også vært i dialog med politiet. Utover det kan jeg ikke si noe mer konkret om statusen på den saken.

Les også: Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter

Wilberg ønsker ikke å kommentere om det er Økokrim som har blitt orientert om svindelen. På spørsmål om hvilke land som har vært involvert i det vellykkede svindelen i 2013 og de ti påfølgende forsøkene, svarer Wilberg:

– Vi kan ikke på grunn av taushetsplikten si noe om til hvilke land eller aktører pengene ble overført.

I dokumentaren om svindelen snakker de danske journalistene med en mann som bekrefter at han er Sanjay Shah, men han avslår da muligheten til å kommentere beskyldningene mot ham.