Fant utrolig verden på havbunnen under Antarktis

Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske forskere fant en unik fargerik undervannsverden under jordens mest ugjestmilde natur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antarktis er mest kjent for å være et isøde som er bortimot ubeboelig for både mennesker og dyr. Men da biologer fra Australian Antarctic Division (AAD) sendte en undervannsrobot med kamera ned mot havbunnen ved Casey basen på Antarktis, fant de en svært så levende og fargerik undervannsverden.

– Når du er på overflaten er det svært lite farger. Det går i hvitt, blått og grått. Alle dyrene er svarte og hvite, og selv om de kan være søte, er det virkelige mangfoldet og økosystemet nede på havbunnen, sier biolog Glenn Johnstone til ABC News Australia.

Les også: Enormt område i Antarktis vernes

På havbunnen fant forskerne blant annet sjøpunger, havedderkopper, slanger og sjøstjerner. Flere av artene er ukjente og opptakene og prøvene skal nå undersøkes videre.

Forskerne tror at det nettopp er økosystemets plassering på 30 meters dyp under 1,5 meter med is, som gjør at det slipper unna de ellers så ekstreme forholdene på kontinentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Verdens største yacht skal ta deg med på polekspedisjon

– Det var ganske overraskende å finne et så vakkert og levende miljø der nede, sier han.

Forskerne har også gjort målinger av temperatur, oksygen-, surhet- og saltinnholdet i vannet hver time i løpet av ett år. Rundt en fjerdedel av all co2 som slippes ut i luften, blir absorbert av havet, og forskerne følger nøye med på ph-verdien i havet rundt Antarktis for å se i hvilken grad dette påvirker økosystemet på havbunnen.

Les også: Forsker: – Helt vilt det som skjer i Arktis

Gjenåpner luksushotell i Antarktis

Ozonlaget på bedringens vei