En flyvende sporhund til minejakt

Ved hjelp av magnet-teknologi skal dronene kunne spore miner og andre dumpede eksplosiver.
Ved hjelp av magnet-teknologi skal dronene kunne spore miner og andre dumpede eksplosiver. Foto: FFI / dtu.dk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske forskere kan ha funnet løsningen for sikker jakt etter gjemte miner og eksplosiver. – Lovende teknologi, sier FFI-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede om to måneder starter den danske forskeren Arne Døssing å teste det som kan bli et gjennombrudd for sikker leting etter miner og eksplosiver.

Han vil bruke tre til fire år på å utvikle en drone hvor det under henger magnetometre som kan avdekke hvor for eksempel minene ligger. Teknologien skal kunne brukes til lands og i grunnere havområder.

– Dette er lovende teknologi for å finne og kartlegge miner i grunne farvann, sier forskningsleder Øyvind Voie ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til ABC Nyheter.

200.000 tonn eksplosiver

Langs norskekysten ligger det store mengder dumpede miner. Foto: FFI
Langs norskekysten ligger det store mengder dumpede miner. Foto: FFI

Han har ledet et prosjekt som nettopp ønsker å kartlegge de enorme mengdene miner og eksplosiver som ligger i norske fjell, myrer og havområder. Det er minimum snakk om 200.000 tonn dødelig materiale.

Voie ba i høst om økonomisk støtte fra en lang rekke departement og direktorat, men fikk bare tilsagn om 9 millioner kroner mens ønsket var 26,5 millioner til et treårig budsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gir anledning til å starte opp, oppsummerte forskningssjef Voie til ABC Nyheter.

Les også: Dumpet ammunisjon er Norges glemte dødsfare

Ønsker samarbeid

Det danske prosjektet kan gjøre det mulig å søke i større områder, raskere og sikrere.

– Jeg tror vi kan klare å lete gjennom 10 ganger 10 kilometer på få timer, sier Arne Døssing til ABC Nyheter.

– Dersom finansieringen tillater det i videreføringen av vårt prosjekt på dumpet ammunisjon, er det ønskelig fra FFIs side å kontakte danskene for et mulig samarbeid, sier Øyvind Voie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gleder seniorforskeren ved DTU Space:

– Det hadde vært super-interessant. For oss hadde det vært veldig relevant å få testet dette i Norge, under helt andre forhold enn i Danmark, sier Arne Døssing.

Les også: Miljødepartementet tar ikke ansvar for dumpet ammunisjon

Døssing startet arbeidet med den banebrytende løsningen i 2010. Da arbeidet han på et prosjekt i de arktiske områdene nord for Grønland. En enkelt undersøkelse kostet 10 millioner danske kroner, hvor 90 prosent gikk til drivstoff, og han fikk ideen om å benytte en drone i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker magnetisme

Med utgangspunkt i allerede eksisterende teknologi ønsker han å bruke en drone med fem meters vingespenn hvor det under henger en «magnetometer bird».

Slik ser Arne Døssing for seg løsningen. Foto: Arne Døssing/ DTU
Slik ser Arne Døssing for seg løsningen. Foto: Arne Døssing/ DTU

– Vi trenger nok en tre-fire år på å designe og utvikle en ny «bird», sier Døssing som arbeider ved Danmarks tekniske universitet (DTU) i København.

Han har fått 11 millioner kroner fra statlige Innovationsfonden, og med på utviklingen er også Sky-Watch og DONG energi som ønsker å utnytte den nye dronen ved etableringen av nye vindmølleparker utenfor Danmark.

Å bruke magnetisme-målinger er mulig fordi det er brukt stål i de fleste minene, og stål er magnetisk. Arne Døssing tror det vil være mulig å finne miner 2 til 4 meter under havoverflaten.

– Men det er litt avhengig av minenes størrelse. Jo større miner, jo større dybder kan vi lete i, sier seniorforskeren ved DTU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NATO sveiper kysten for gamle miner

Globalt problem

Han er klar over at miner er et veldig stort problem også internasjonalt, og FN skal ha anslått at det ligger igjen mer enn 100 millioner miner etter ulike kriger og konflikter.

– Dette kan bli et stort hjelpemiddel. Og når man først har hardwaren vil det ikke koste så mye å bruke, sier Døssing, som minner om at man verken vil trenge bensin eller piloter.

Les også: Ofotbanen stengt etter granatfunn fra 2. verdenskrig

Det siste er ikke bare et økonomisk spørsmål, men også et sikkerhetsspørsmål. For i dag utsetter mineletere og -ryddere seg for stor fare, enten det er på land eller i havet.

– Dette vil ganske enkelt være et kvantesprang, sier orlogskaptein Lars Møller, som leder det danske Søværnets Minørtjeneste, til avisen Politiken, om prosjektets fordeler.