Regjeringen vurderer å si unnskyld til NS-barna

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier spørsmålet om en beklagelse til NS-barna skal utredes eksternt. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier spørsmålet om en beklagelse til NS-barna skal utredes eksternt. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vurderer å si unnskyld til NS-barna for hvordan de ble behandlet, men først skal saken utredes. Tidligere Nidaros-biskop Finn Wagle mener tiden er knapp og påpeker at utredninger tar tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi vet i dag om hvordan NS-barn ble behandlet er tilstrekkelig til at man kan gi en offisiell unnskyldning, slik den man har gitt tyskerbarna. Vi har nemlig dårlig tid, NS-barna blir stadig færre, sier Wagle til Vårt Land. Wagle har vært en forkjemper for forsoning mellom storsamfunnet og barna som hadde foreldre i Nasjonal Samling, Vidkun Quislings parti.

Biskopen er ikke den eneste som er utålmodig. Arbeiderpartiet og SV mener regjeringen bruker vel lang tid på å vurdere om den, på vegne av det offisielle Norge, skal si unnskyld.

– Det er tid for forsoning. Vil regjeringen komme med en unnskyldning til NS-barna på vegne av det norske samfunnet, og vil justisministeren på andre måter følge opp dette viktige temaet, spurte Bård Vegar Solhjell (SV) i Stortinget for halvannet år siden.

Da var svaret fra justisminister Anders Anundsen (Frp) at saken ble utredet. Nå sier han at regjeringen fortsatt ikke er klar til å si unnskyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Justisdepartementet, i samråd med andre berørte departementer, arbeider nå med å gjennomføre kunnskapsinnhenting, slik at regjeringen kan ta stilling til disse spørsmålene, skriver han i et ­svarbrev til stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap), som har bedt om en oppdatering.

– Vi er i en prosess med å inngå avtale om en ekstern utredning som kan danne et grunnlag for denne vurderingen, skriver Anundsen og legger til at målet er «at dette arbeidet gjennomføres i løpet av første halvår 2017».

Les også:

NS-toppene som fikk de største bøtene i landssvikoppgjøret etter krigen

Vinmonopolets nazi-fører

Produksjonsselskap vil lage film om Quisling