Sp-topp om Høyesteretts Holship-dom:– Jeg er skremt over at LO-ledelsen stikker hodet i sanden overfor EØS

Foto: Ragne B. Lysaker / Senterpartiet
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brannslukking er en farlig strategi for hva fagbevegelsen skal gjøre med EØS-avtalen, sier Sigbjørn Gjelsvik etter at Høyesterett dømte bryggesjauernes kamp for ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At en sånn dom kommer i Norge også, er dessverre ikke overraskende. Men desto mer dramatisk er det at et regelverk som har stått i 100 år, er tapt som følge av EØS-avtalen.

Det sier Sigbjørn Gjelsvik, Senterpartiets førstekandidat i Akershus ved stortingsvalget neste år, og forhenværende leder i Nei til EU og utredningsprosjektet Alternativer til EØS til ABC Nyheter.

Tre års kamp

Fredag dømte Høyesteretts flertall boikottaksjonene Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) har hatt gående i tre år, i en kamp for å sikre bryggesjauernes fortrinnsrett til losse- og lastejobber i norske havner, ulovlig.

Ifølge Høyesterett strider boikotten mot EUs regler, og ordningen med fortrinnsrett som NHO og NTF har avtalt i en tariffavtale, strider mot EUs lover.

Dermed får EØS-avtalen fortrinnsrett i en konflikt med norske arbeidslivsregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En enstemmig LO-kongress 2013 vedtok det motsatte, at norske tariffavtaler, lover og ILO-konvensjoner skal gå foran EØS-avtalen hvis det oppstår motstrid i norsk arbeidsliv.

Les: EU med knusende seier over norske bryggesjauere i Høyesterett

– Brannslukking er farlig

LOs advokater hevdet i retten at det ville være i strid med norsk Grunnlov om Høyesterett gir Holship rett. Men umiddelbart etter at Høyesterett avsa sin dom, kom LOs nestleder med helt andre toner enn LO-advokatene:

– Ingen grunn til å gå i kjelleren. Jeg tror ikke dette har særlig innvirkning på LO-kongressens vedtak. Men nå må vi lese dette ordentlig, da, sa Solbakken til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På forhånd hadde Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre slått fast at Høyesterett må følge EUs lovverk.

– Jeg registrerer at sentrale aktører i fagbevegelsen nå forsøker brannslukking. Det syns jeg er en veldig uklok strategi for hva fagbevegelsen skal gjøre. For dette vil åpenbart få virkninger på andre områder, advarer Gjelsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjerna i dette er arbeiderbevegelsens mulighet til å bruke kampmidler for å ivareta opparbeidede rettigheter, sier han.

Gjelsvik har observert at aktører i Norge som ønsker å utfordre den norske arbeidslivsmodellen i stadig større grad bruker EØS for å få gjennom sitt syn.

– Du har aktører på arbeidsgiversida som inngår en avtale, og i neste omgang bruker EØS til å undergrave samme avtale, som fortrinnsretten for havnearbeiderne, sier Sp-politikeren som har fulgt norsk EU-politikk i mange år.

Les også: LO: – Brudd med norsk Grunnlov hvis Høyesterett gir Holship rett

Aggressiv EØS-markedsføring

Gjelsvik mener at dommen blottlegger at de politiske løftene som ble gitt av norske politikere ved inngåelsen av EØS og underveis, er null verdt.

– Jeg blir skremt av at sentrale aktører i fagbevegelsen fortsetter på den linja. LO-kongressen ga dem oppdraget å sikre forrang for norsk arbeidslovgivning framfor EØS-retten, framholder Sigbjørn Gjelsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner om at allerede i 1992 beskyldte daværende Ap-statsminister Gro Harlem Brundtland Senterpartiets leder Anne Egner Lahnstein for å lyve, da sistnevnte sa at et EU-medlemskap ville påvirke norsk arbeidsliv negativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se NRK-klippet med en aggressiv Brundtland her.

I Klassekampen mandag framholder lederen i LO-forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, at det er Høyesterett som setter ILO-konvensjonen om bryggerarbeidernes rettigheter til side for EUs konkurranseregler.

– Derfor er det Høyesterett, og ikke EØS som er årsaken til at vi har havnet her, hevder hun.

Les også: EU punkterte LO-kongressens EØS-vedtak

Høyesterett er ikke høyest

Sigbjørn Gjelsvik er enig i at det beste var om Høyesterett hadde stått opp for norske lover og avtaler.

– Men selv ikke en enstemmig dom fra Høyesterett gir noen garanti. NHO kan kjøre en høyesterettsdom videre til EFTAs overvåkingsorgan ESA. I siste instans er det EFTA-domstolen som sitter med makta, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holship-saken kommer etter en annen stor batalje om EØS-avtalens påvirkning på norsk arbeidsliv: Verftssaken.

NHO gikk til sak for å få slutt på den norske allmengjøringslovens krav om at utenlandske verftsarbeidere skal ha samme rett til reise- og diettpenger som tilreisende norske kolleger.

Men i Høyesterett tapte NHO. 14. oktober i år ble det kjent at NHO snur og likevel vil ha Brussel til å overprøve norsk rett.

– Jeg er skremt over at LO-ledelsen stikker hodet i sanden i stedet for å stå opp for vedtaket LO-kongressen gjorde. Det er fortsettelse av metoden med å kaste blår i øynene, som har vært brukt helt siden Gro beskyldte for løgn, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Han mener fagbevegelsens svar må være å kreve reforhandling av EØS-avtalen eller et alternativ til den. LOs største forbund, Fagforbundet, har krevd EØS-avtalen ut av norsk arbeidsliv.