AA Gill beskriver kreftbehandlingen i sin siste artikkel

Sunday Times restaurantkritiker AA Gill ville la seg behandle av det britiske helsevesenet, som ikke tilbyr immunterapi.
Sunday Times restaurantkritiker AA Gill ville la seg behandle av det britiske helsevesenet, som ikke tilbyr immunterapi. Foto: Wikimedia commons
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er lite sympati for lungekreft. Det er hovedsakelig gamle menn som rammes, og de fleste av dem er fra arbeiderklassen og har røyket», skrev Sunday Times' restaurantkritiker før han døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag ble det kjent at Sunday Times' velrenommertere restaurantkritiker AA Gill døde av lungekreft, 62 år gammel.

I den siste kronikken han skrev for avisen, beskriver han hvordan immunterapi kunne ha forlenget livet hans dersom det britiske helsevesenet hadde tilbudt det.

Gill sluttet å røyke for 15 år siden. Siden den gang tilbragte han en uke hver høst ved Loch Maree-innsjøen i Skottland der han pleide å gå en fast tur opp en bratt bakke, litt for å bevise for seg selv at lungekapasiteten fortsatt var intakt.

Det siste året han gikk opp bakken, var den ikke lenger det.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

«I år klarte jeg ikke å komme meg opp bakken. Jeg knelte i lyngen og gispet etter luft. Dette var første gangen jeg ikke følte meg frisk. Jeg kjente også en smerte i nakken», skrev Gill i kronikken som ble publisert for tre dager siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere studier viser at immunterapi er effektivt mot aggressive kreftformer

«Mer tid»

Det viste seg at Gill hadde lungekreft, som på diagnosetidspunktet hadde spredd seg til nakken og bukspyttkjertelen. Kreften lot seg ikke operere og det var heller ikke mulig med strålebehandling.

Gills ble tilbudt cellegift, som til slutt ikke fungerte lenger.

Gills onkolog anbefalte ham å begynne med immunterapi, nærmere bestemt nivolumab, dersom han hadde helseforsikring. Det hadde ikke Gill. Og helsevesenet i Storbritannia vil ikke betale for nivolumab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det koster nemlig inntil over en million kroner å behandle en lungekreftpasient med immunterapi ett år. Det er nesten fire ganger så dyrt som cellegift.

«Det Nice (det britiske helsevesenet) ikke sier om immunterapi, er at det stort sett er veldig effektivt for menn som er delvis kan skylde seg selv for at de fikk kreft ettersom de røyket. Tusenvis av pasienter kunne hatt nytte av dette. Men gamle menn som tenker at de kommer til å dø er ikke de mest effektive aktivistene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Immunterapi er ikke en kur. Det er litt mer tid, betydelig mer tid. Mer tid med barna dine, mer tid med vennene dine, mer tid du kan bruke til å holde hender, mer tid å dele med noen. Mer tid du kan bruke på jorden, men bare om du kan betale», skrev Gill.

Les også: – Moderne, avanserte kreftbehandlinger balanserer på en knivsegg mellom nytte og alvorlige bivirkninger

«Lite sympati for lungekreft»

Gill har ifølge BBC uttalt at han ønsket å la seg behandle av det britiske helsevesenet for å vise sympati til de som ikke har råd til dyr behandling.

I kronikken viser han til at det britiske helsevesenet har de dårligste overlevelsesratene for kreftrammede i Europa.

«Det er lite sympati for lungekreft. Det er hovedsakelig gamle menn som rammes, og de fleste av dem er fra arbeiderklassen og har røket. Det er mye mer penger og sympati for kreft som rammer kvinner og unge. Og hvorfor skulle det ikke være slik?», skrev Gill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gill ble forøvrig behandlet med nivolumab etter han hadde skrevet artikkelen.

Professor Johanna Olweus ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo leder K.G. Jensen senter for immunterapi mot kreft. Foto: UiO
Professor Johanna Olweus ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo leder K.G. Jensen senter for immunterapi mot kreft. Foto: UiO

Immunterapi i Norge

I Norge brukes immunterapi som behandling mot leukemi (blodkreft), lymfekreft, føflekkreft, ikke-småcellet lungekreft og nyrekreft.

Immunterapi er i vinden. Tanken bak behandlingen er at man skal stimulere kroppens eget immunforsvar til å gå til angrep mot kreftcellene.

Les mer om immunterapi i Norge her: – Immunterapi kommer til å få stadig større betydning i kreftbehandlingen

– Immunterapi er allerede blitt en del av etablert kreftbehandling. Det er helt klart at det i kombinasjon med andre kreftbehandlinger kommer til å få stor betydning og stadig større betydning fremover, sa professor Johanna Olweus ved Institutt for klinisk medisin UiO og leder for K.G. Jebsen-senter for immunterapi mot kreft til ABC Nyheter i oktober.

Les også:

Kreftmedisin fikk grønt lys

Høie: – Kan ikke la oss presse til å betale urimelig mye for nye kreftmedisiner

Kreftpasienter betaler kreftbehandling fra egen lomme